Лідери ЄС схвалили допомогу Україні на 50 млрд євро: деталі історичного рішення

Лідери ЄС схвалили допомогу Україні на 50 млрд євро: деталі історичного рішення
Лідери ЄС схвалили угоду для України
фото із відкритих джерел

Лідери Європейського Союзу у четвер вранці досягли угоди щодо створення плану виділення Україні 50 мільярдів євро після того, як Віктор Орбан зняв своє вето

Лідери Європейського Союзу у четвер 1 лютого досягли угоди щодо створення плану виділення Україні 50 мільярдів євро після того, як Віктор Орбан зняв своє вето. Про це пише Euronews.

Рішення було прийнято напрочуд швидко на початку позачергового саміту в Брюсселі, де питання фінансової допомоги Києву стояло на першому місці порядку денного.

Спеціальний фонд для України об’єднує 33 мільярди євро позик і 17 млрд євро грантів і поступово виплачуватиметься між 2024 і 2027 роками. Механізм прив’язаний до ширшого перегляду спільного бюджету блоку, який включає доповнення щодо міграції, прикордонного контролю, передових технологій та управління кризами.

«Усі 27 лідерів домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС», – повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель у короткому повідомленні в соцмережах.

«Це забезпечує постійне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність за підтримку України; ми знаємо, що поставлено на карту».

До ранку четверга Віктор Орбан одноосібно блокував виділення свіжих грошей для Києва, незважаючи на неодноразові прохання України, якій потрібно підтримувати свою економіку в 2024 році і підтримувати основні послуги, такі як охорона здоров'я, освіта, соціальний захист і пенсії.

Почуття терміновості загострилося в середині грудня, коли прем’єр-міністр Угорщини  виконав свою погрозу та зірвав запропонований фонд у 50 мільярдів євро, залишивши Європейську комісію без грошей для переказу Україні. 

Компроміс, досягнутий у четвер, передбачає, що лідери ЄС «будуть щороку проводити дебати щодо впровадження механізму з метою надання вказівок», але таке обговорення не буде предметом голосування, тобто право вето не застосовуватиметься.

Відомо, що останній поштовх стався безпосередньо перед початком саміту в четвер вранці, під час приватної зустрічі, яка зібрала Віктора Орбана, Шарля Мішеля, президента Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн, президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та прем’єр-міністра Італії Джорджією Мелоні.

«Хороший день для Європи», – сказала фон дер Ляєн незабаром після оголошення рішення. Інші лідери, зокрема Олександр Де Кроо з Бельгії, Марк Рютте з Нідерландів, Петр Фіала з Чехії, Кая Каллас з Естонії, Евіка Сіліня з Латвії та Дональд Туск з Польщі також  щиро привітали  цю новину.

Допомога Євросоюзу в 50 млрд євро для України піде «на зброю та виплати вчителям», заявив прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо. За його словами, саміт ЄС, який відбувається 1 лютого, має забезпечити компроміс усіх 27 країн об'єднання з питань допомоги Києву.

«Сьогодні екстрений саміт, і на ньому ми обговорюємо питання, як ми підтримаємо Україну, як Україна купуватиме зброю, якої вона потребує, і як вона видаватиме зарплати своїм вчителям», – сказав де Кроо.

При цьому де Кроо вказав на необхідність прозорості процесів, а також контролю за тим, куди саме витрачаються виділені кошти.

Нагадаємо, сьогодні 1 лютого у Брюсселі розпочалося спеціальне засідання Європейської Ради за участі голів держав та урядів країн-членів ЄС з метою домовитися про надання фінансової допомоги Україні.

Усі 27 лідерів країн-членів ЄС домовилися про додатковий пакет підтримки України обсягом 50 млрд євро в межах бюджету ЄС. 

Пропозиції Єврокомісії передбачають створення так званого Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, які забезпечать сталу підтримку для України зараз, а також у перспективі, під час повоєнного відновлення країни. 

Нагадаємо, як повідомило видання Bloomberg, лідери Євросоюзу висловили готовність прийняти жорсткі заходи проти Угорщини, якщо прем'єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро на саміті ЄС.

Читайте також: Орбан розкрив справжню причину свого спротиву вступу України до ЄС

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: