Як зробити українську мову популярнішу серед молоді. Рецепт відомого мовознавця із США

Як зробити українську мову популярнішу серед молоді. Рецепт відомого мовознавця із США
Юрій Шевчук вважає, що заборони не допоможуть
Фото: відкриті джерела

Слід застосовувати контрпропаганду, аби асоціювати російське з негативним, агресивним, колоніальним

Багато хто ремствує, що українська молодь віддає перевагу російській попсі та репу. Деякі навіть пропонують заборонити поширення пісень певних антиукраїнськи налаштованих виконавців. Але це – нісенітниці. Будь-яку композицію, без щонайменших проблем, завжди можна скачати в інтернеті. Та й YouTube – не заборониш. Своїми думками, як протистояти російському культурному тиску, в інтерв’ю «Главкому» поділився мовознавець, публіцист, журналіст, кандидат філології, магістр політичних наук та викладач Колумбійського університету Юрій Шевчук.

«В цьому випадку цензура абсолютно контрпродуктивна, – вважає пан Шевчук. – Зараз це не вийде зробити, бо потрібно буде просто відімкнути інтернет…

Держава повинна послідовно сприяти власному мовному продукту і марґіналізувати російський, що виробляють на території України. Інша справа – відсутність політичної волі.

Слід теж застосовувати контрпропаганду, аби асоціювати російське з негативним, агресивним, колоніальним. Досі все було навпаки».

Мовознавець навів яскравий приклад, коли Україна сама поступається в культурному протистоянні з Росією:

«Уявіть собі патріотичний фільм «Черкаси». У стрічці є епізод тріумфу, коли українські моряки здобувають моральну перемогу над російським агресором і починають співати… російську пісню «Воины света, воины добра». Весь ідеологічний посил фільму ця дивна сцена змиває в унітаз.

Наскільки наївним був режисер, щоби одним епізодом закреслити позитивну ідею стрічці! Я не вірю, що він це зробив свідомо. Мені можуть сказати, що це пісня білоруса, «Ляпіс» співає. Так, але Білорусь – це російська колонія, де майже знищили білоруську мову, і білоруську ідентичність».

На думку Шевчука дуже симптоматично, що режисер фільму Тимур Ященко виявився настільки глибоко зануреним у російське культурне поле, що виявився не здатним ґенерувати українські цінності в своєму фільмі, що начебто мав бути патріотичним.

Як раніше повідомлялося, російський виконавець Алішер Валєєв (Моргенштерн) позивається до Служби безпеки України через заборону в’їжджати в Україну. Моргенштерн просить суд визнати протиправними дії СБУ, яка підготувала документи та звернулася до Мінкульту щодо внесення громадянина РФ Алішера Валєєва (сценічне ім’я Morgenshern) до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: