В Вищій раді юстиції пояснили, чому «прикривають» Гречківського, звинуваченого у хабарництві

В Вищій раді юстиції пояснили, чому «прикривають» Гречківського, звинуваченого у хабарництві

Через відсутність у законі механізму відсторонення Гречківський прийняв рішення не брати участі у засіданнях ВРЮ та пішов у відпустку

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк інтерв'ю «Главкому»пояснив,  що законодавство не містить механізму усунення члена ВРЮ на період розслідування.

«А хіба великі доходи є злочином? Я думаю, що в цій ситуації громадськості варто було б слідкувати за якістю дій правоохоронних органів. Якщо є серйозні підозри у скоєнні злочину суддею чи адвокатом, чи членом ВРЮ, чому такі розслідування не доводяться до кінця, а то й взагалі не проводяться вчасно? ВРЮ одразу ж розглянула звернення генпрокурора щодо прийняття рішення про внесення до органа, який призначив Гречківського, подання щодо припинення його повноважень як члена ВРЮ», - зазанчив Бенедисюк.

За його словами, під час обговорення представник ГПУ погодилася, що законодавство не містить механізму усунення члена ВРЮ на період розслідування.

«Відповідно до статті 18 закону України «Про Вищу раду юстиції», рішення про припинення повноважень члена Вищої ради юстиції у випадку порушення присяги членом ВРЮ приймається не радою, а саме органом, що призначив члена Вищої ради юстиції, тобто з’їздом адвокатів України. ВРЮ може своїм рішенням внести до органа, що його призначив, подання стосовно припинення повноважень відповідного члена Ради, але лише встановивши порушення присяги у його діях. З дня внесення подання такий член Вищої ради юстиції відсторонюється від посади, а його повноваження зупиняються до прийняття рішення відповідним органом», - розповів Голова Вищої ради юстиції.

Бенедисюк зазначив, що саме для цього Вища рада юстиції ухвалила провести перевірку фактів, викладених у листі генерального прокурора, та звернулася до Генпрокуратури з проханням надати докази, що свідчать про порушення Гречківським присяги члена Вищої ради юстиції.

«Через відсутність у законі механізму відсторонення Павло Гречківський прийняв рішення не брати участі у засіданнях ВРЮ та пішов у відпустку, аби не ставити під сумнів рішення Ради. Проте ГПУ досі не направила нам жодних документів», - підкреслив Голова Вищої ради юстиції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: