«Укртрансгаз» блокує впровадження з 1 серпня добового балансування ринку газу

«Укртрансгаз» блокує впровадження з 1 серпня добового балансування ринку газу
Оксана Кривенко

Голова НКЕРКП стверджує, що представники «Укртрансгазу» шукають надумані приводи для блокування роботи ІТ-системи

З 1 серпня 2018 року в дію вступає нова модель ринку газу - добове балансування. До цієї дати мало б бути запроваджено тестування спеціальної IT-платформи. Щомісячно до 1 серпня 2018 року оператор мав надавати НКРЕКП звіт про стан тестування, наповнення платформи, а також готовності оператора ГТС до переходу на добове балансування. Але наразі відомо, що «Укртрансгаз» своїми рішеннями блокує впровадження добового балансування. Про це «Главкому» розповіла новообрана керівниця НКРЕКП Оксана Кривенко. «Ще на початку року були активні дії щодо тестування ІТ-системи, нам навіть було надано доступ для можливості огляду функціоналу системи. Проте в останні місяці відбувалися досить дивні речі, «Укртрансгаз»» заблокував доступ до системи всім замовникам послуг та фактично заблокував роботу з імплементації системи. Представники «Укртрансгазу» шукають надумані приводи для блокування роботи ІТ-системи та, на наш погляд, як наслідок – блокування впровадження добового балансування», - пояснила керівниця НКРЕКП.

Вона додала, що необхідність запровадження добового балансування виникладавно, адже це вкрай потрібно для організації більш ефективної роботи ринку і транскордонної торгівлі газом. Добове балансування в деяких випадках спрощує функціонування ринку, а також зменшує фінансове навантаження на споживачів.

Відомо, що у 2015 році було ухвалено Кодекс газотранспортної системи (постанова НКРЕКП від 2015 року №2493 – «Главком»), вже тоді було передбачено перехід на добове балансування. Але система була ще неготова, тому відразу ж почали напрацьовувати зміни до Кодексу. На початку 2017 року була створена робоча група для розробки змін необхідних для переходу до добового балансування. За словами Кривенко, у робочу групу входили багато учасників ринку природного газу, зокрема, «Нафтогаз України», «Укртрансгаз», постачальники газу і газорозподільні оператори, біржі і трейдери. Керівник НКРЕКП додала, що «Укртрансгаз» відразу оголосив тендер на розробку інформаційної технічної платформи для забезпечення процесу добового балансування. Переможцем тендеру стала угорська компанія IP System. «На фінішному етапі, коли вже був схвалений проект та сплив термін для зауважень та пропозицій, протягом тижня проходило його відкрите обговорення, всі мали можливість висловитися. Всього було більше ніж 500 сторінок зауважень та пропозицій, кожен мав право висловитися і обґрунтовано наполягати на змінах. Дуже багато було змін, які пропонував «Укртрансгаз», ми більшість з них врахували. В результаті з’явився документ, що вносив зміни до чинного Кодексу газотранспортної системи, який передбачав перехід до добового балансування (відповідна постанова НКРЕКП ухвалена 27 грудня 2017 року №1437, яка набирає чинності з 1 серпня 2018 р. – «Главком»)», - наголошує Кривенко.

Читайте більше тут: «Голова НКРЕКП Оксана Кривенко: Я сама можу кран поміняти, сантехніку відремонтувати, замок врізати»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: