«Українське крило» в УПЦ МП має три причини, що стримують об’єднання у єдину церкву, - експерт

«Українське крило» в УПЦ МП має три причини, що стримують об’єднання у єдину церкву, - експерт

Архімандрит Кирило (Говорун): «Люди ще не усвідомили того, які зміни відбулися в церковному ландшафті»

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун вважає, що є декілька причин, які заважають «українському крилу» Московського патріархату долучитися до процесу об’єднання в помісну церкву. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

Перша причина, за його словами, це відсутність розуміння того, що з цього вийде (з процесу об’єднання). «Вони хочуть долучатися до стабільної структури, стабільної церкви, а її ще навіть не створено», - пояснює Говорун. Другим чинником, що гальмує об’єднавчий процес він називає певну інерція. Говорить, що люди поки не усвідомили того, які зміни відбулися в церковному ландшафті. «А зміни справді відбулися радикальні. Розколу більше немає. Зараз намагаються створити новий розкол, де антагоністом виступає УПЦ МП. Але розколу, що існував весь цей час, покладено край», - впевнений архімандрит РПЦ.

За  словами Говоруна, конфігурація церковного поля в Україні змінилась. Дуже мало людей в УПЦ МП це усвідомили. «Насправді і в Київському патріархаті, і в УАПЦ мало хто це усвідомив. Тому вони продовжують жити із старою свідомістю, наче їх існуючі структури є легітимними. Повільність усвідомлення нової конфігурації пов’язана з інертністю церковної свідомості. Церковна людина дуже повільно адаптується до нових реалій довкола себе», - пояснює Говорун. І називає ще одну причину, що заважає процесу об’єднання.

«Існує ще третій чинник. Говорячи про кандидатуру предстоятеля об’єднаної церкви Філарета, який зараз має титул митрополита Філарета, його перспективне патріаршество у новій церкві багато в кого в УПЦ МП викликає питання. Тобто вони би приєдналися до цієї церкви, але не хочуть приєднуватися під омофором Філарета. Це не секрет, це широко обговорюється в УПЦ. Це чинник, що слід брати до уваги», - каже архімандрит Кирило Говорун.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: