Українці остаточно порвали кремлівські кайдани: оприлюднено звернення інтелігенції щодо Томосу

Українці остаточно порвали кремлівські кайдани: оприлюднено звернення інтелігенції щодо Томосу

У документі наголошується, що путінські імперські сили не змогли завадити отриманню Томосу

Отримання Томосу про автокефалію української церкви поклало кінець трьохсотрічному пануванню Москви над душами українців, переконані представники української інтелігенції.

Про це йдеться у відкритому зверненні, яке підписали відомі письменники, науковці, митці та громадські діячі.

«Ми нарешті остаточно порвали кремлівські кайдани, вийшли на дорогу справжньої свободи. Ця подія стала святом перемоги правди над брехливим російським смертоносним мороком. Наша державність отримала цілісне завершення – у незалежній Українській державі виникла незалежна Православна церква України. Історична справедливість восторжествувала», - йдеться у зверненні.

У документі наголошується, що путінські імперські сили, попри шалену активність, нафтогазовий ресурс, не змогли завадити отриманню Томосу. «Московська церковна п’ята колона у нашій країні втратила легітимність і права. Тепер ніхто не ділитиме українців на канонічних і неканонічних, благодатних і не благодатних, не змушуватиме молитися за чужого для нас московського патріарха, який є вірним слугою міжнародного злочинця та агресора – Володимира Путіна», - зазначається у зверненні.

На думку представників інтелігенції, роль президента Петра Порошенка у процесі здобуття визнаної автокефальної церкви була ключовою. «Майже всі попередники Петра Порошенка на президентській посаді так чи інакше підходили до питання помісної церкви, але тільки йому завдяки його енергійності, наполегливості та мудрості вдалося це виконати», - переконані автори звернення.

«Якщо Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на церковному рівні заклав міцний фундамент української автокефалії, то президент Петро Порошенко, як глава держави, досяг її визнання Вселенським престолом – Церквою-матір’ю. Це особистий здобуток Петра Олексійовича, внесок у духовне становлення нашої нації. Це велика перемога Порошенка. Весь цивілізований світ відзначив наш неймовірний успіх і привітав із визнанням автокефалії», - наголошується у зверненні представників творчої української інтелігенції та громадськості.

Звернення підписали Дмитро Павличко, Юрій Щербак, Богдан Горинь, Микола Жулинський, Надія Лук'яненко, Володимир Сергійчук, Павло Мовчан, Любов Голота, Михайло Слабошпицький, Юрій Буряк, Михайло Васьків, Василь Перевальський, Петро Перебийніс, Сергій Білоконь, Дмитро Степовик та Юрій Дорошенко.

Нагадаємо, у Стамбулі 5 січня пройшла церемонія підписання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Томос було підписано у Соборі святого Георгія під час архієрейського служіння.

6 січня у Соборі святого Георгія на Фанарі відбулася церемонія вручення Томосу про автокефалію Православної церкви України.

7 січня у Софії Київській пройшла святкова Різдвяна божественна літургія, на якій вперше показали Томос про автокефалію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: