Україна повинна ухвалити закон «Про Нацбезпеку» до липневого саміту НАТО – Інститут світової політики

Україна повинна ухвалити закон «Про Нацбезпеку» до липневого саміту НАТО – Інститут світової політики

«Цей закон – основа», – підкреслив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков

Законопроект «Про національну безпеку» буде розглянутий депутатами Верховної Ради у другому читанні в останній пленарний тиждень травня або на початку червня. Його прийняття є однією з ключових задач, які має виконати Україна до липневого саміту НАТО. Про важливість законопроекту розповіли експерти Інституту світової політики (http://iwp.org.ua/) під час прес-конференції у «Главкомі».

«Якщо ми не приймемо цей закон, буде стояти питання, чи буде взагалі Україна їхати на саміт НАТО, який відбудеться на початку липня. Це одна з принципових вимог наших партнерів. Цей закон – основа», - коментує заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков. 

Експерт-міжнародник зазначає, що у НАТО є два моменти: технічний і організаційний. «У цьому законі технічного мало, він має більш  організаційний характер. Але якщо в нас не буде такої самої організації, як у НАТО, то про євроатлантичну інтеграцію говорити важко», - додає він.

Хоча законопроект «Про національну безпеку» було схвалено ВР в першому читанні, але в ньому все ще очікуються правки. Однією з ключових змін має стати запровадження парламентського контролю і цивільного нагляду за всім сектором безпеки, включаючи СБУ. Раніше Представництво ЄС в Україні, Консультативна місія ЄС в Україні, Посольство США і представництво НАТО закликали внести дані зміни, аби привести закон у відповідність до принципів ЄС та НАТО.

«Головний виклик, який відображено в законі про національну безпеку - це перспектива євроатлантичної інтеграції України. Якщо Україна дійсно ставить на меті вступ до Північноатлантичного альянсу, то ми маємо усвідомлювати, що опиняємося в ситуації держави, яка прагне стати членом потужного, але доволі закритого клубу. І для того, щоб опинитися в цьому клубі, потрібні не лише рекомендації і добра воля його членів, але і виконання низки відповідних умов. Наявність цивільного контролю над воєнною організацією в державі є однією з ключових умов та наріжним каменем», - сказав директор Інституту світової політики Євген Магда.

Політолог також додав, що на його думку, усі необхідні правки будуть внесені під час другого читання, а остаточне ухвалення закону відбудеться до кінця весни.

Пропонуємо переглянути повне відео з прес-конференції: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: