Угорщина буде продовжувати тиск на Україну — Неймет

Угорщина буде продовжувати тиск на Україну — Неймет

За словами Неймета заяви Лілії Гриневич та Володимира Гройсмана є «цинічним нехтуванням» порад з боку Ради Європи

Голова комітету закордонних справах парламенту Угорщини Жолт Неймет зробив скандальну заяву.

«Угорщина буде продовжувати робити все можливе, щоб вирішити суперечку навколо українського закону про освіту, тому останнім часом зв'язалася з кількома організаціями Європейського Союзу», - каже Жолт Неймет.

Зокрема він повідомив, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто надіслав два листи до Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), який може відігравати важливу роль у вирішенні ситуації в Україні.

Крім того, написав листа до лідерів Парламентскої Асамблеї Ради Європи Стелли Кіріакідіс та Турбйорна Ягланда, в якому закликав до розслідування справи, - сказав голова комітету у закордонних справах.

У зв'язку з цим він зазначив, що прем'єр-міністр Орбан Віктор в Гетеборзі в п'ятницю зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи, під час зустрічі було розглянуто й ситуацію в Україні.

Жолт Неймет нагадав, що за ініціативою президента Орбана угорські члени Європарламенту направили лист Президенту України Петро Порошенко, в якому йдеться, що закон про освіту суперечить міжнародним зобов'язанням України. А також закликали країну виконати рекомендації Венеціанської комісії.

Угорський політик зазначив, що український міністр освіти Лілія Гриневич та прем'єр-міністр Володимир Гройсман оголосили, що не планують жодним чином змінювати закон про освіту. А це, за словами Неймета, є «цинічним нехтуванням» порад з боку Ради Європи та Венеціанської комісії.

Також Жолт Немет сказав, що в Україні відбувається залякування національних меншин. В якості прикладу навів нещодавні події на Закарпатті, де воєнізована організація «Карпатська Січ» позривала угорські прапори.

«Таке залякування меншин в умовах верховенства права є неприйнятним», - сказав голова Комітету закордонних справ.

Він також нагадав, що 9 грудня в Європарламенті буде розглядатися «українське питання» та рекомендації Венеціанської комісії.

«Питання виходить за рамки прав меншин, а насправді йдеться чи відвертається Україна від Європи і повертається у пострадянській простір», - сказав Жолт Неймет.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: