У США прогнозують масовий перехід вірян Московського патріархату до нової Української церкви

У США прогнозують масовий перехід вірян Московського патріархату до нової Української церкви
У США не бачать значних проблем, що зашкодили б об’єднанню різних конфесій в одну помісну церкву України

Американський дипломат говорить, що не бачить проблем, які б зашкодили об’єднанню різних конфесій в одну помісну церкву

Посол Сполучених Штатів в Україні у 2003–2006 роках, а нині очільник Євразійського центру при аналітичному центрі Atlantic Council Джон Гербст вважає, що Україна зможе впоратися з усіма труднощами під час об’єднання різних конфесій в одну помісну церкву. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

Гербст зізнався, що був великим скептиком у питанні надання Томосу Україні. Наразі він визнає, що помилявся. Сам дипломат є парафіянином Російської православної церкви за кордоном.

Американський дипломат говорить, що не бачить значних проблем, які б зашкодили об’єднанню різних конфесій в одну помісну церкву України. «Є тільки одна справжня проблема – це майно. Проте Порошенко і Філарет поки дуже правильно говорять, що об’єднання у єдину церкву України - це мирний процес.

«Захоплень не буде і люди самі будуть вирішувати про перехід до нової церкви», - цитує Гербст. І додає, що в України на цьому шляху є одна перевага – за законом майно належить парафіянам, а не церковній структурі. «Тому Москва не може говорити: «храм наш». А якщо більшість громади голосує за перехід храму в нову церкву, то які проблеми?», - наголошує посол.

Хоча, нагадує Гербст, завжди є негідники з м'язами і широкими шиями, які готові влаштувати протистояння. «Але якщо все зроблено розумно, можна впоратися і з цим», - вірить дипломат.

«Між іншим, мені здається, що більшість вірян УПЦ МП, з якими я говорив, готові перейти до нової церкви. І навіть одна відома людина зі сходу мені сказала, що як тільки з'явиться єдина українська церква, він і його сім'я перейдуть до неї. Цей чоловік навіть сам готовий заплатити за нові храми для нової церкви», - розповів Джон Гербст.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Нагадаємо, найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: