У школах Хмельницького скасують вивчення російської мови

У школах Хмельницького скасують вивчення російської мови
Загалом у Хмельницькому 41 школа

Російську мову можуть повернути в шкільну програму, якщо цього захочуть батьки

У Хмельницькій міськраді прийняли рішення виключити зі шкільної програми міських шкіл вивчення російської мови.

Про це повідомив директор департаменту освіти Хмельницької міської ради Романа Миколаїва.

За його словами, відповідне рішення було прийнято на підставі звернень батьків учнів та громадських об'єднань.

«Підтверджую вам, що нашою позицією була відмова у загальноосвітніх навчальних закладах Хмельницького від вивчення російської. Дійсно, це була позиція міського голови, але ми це здійснили, коли було бажання на те батьків, і коли вони підтвердили це відповідними заявами», - заявив він.

Миколаїв додав, що російську мову можуть повернути в шкільну програму, якщо цього захочуть батьки.

«Звісно. І не тільки російську. Можливо, хтось захоче вивчати ромську, угорську, то вони можуть писати таке звернення. І за наявності відповідних кадрів та не менше, ніж 12 заяв від учнів, ці заяви будуть задоволені. У принципі у нас є факультативи з російської мови. Хоча ми вважаємо, що і з ними треба закінчувати», - сказав глава департаменту.

При цьому він додав, що на вимогу батьків з програми не можуть виключити англійську мову, математику чи інший з обов’язкових предмет.

Миколаїв переконаний, що скасування російської мови не утискає права учнів, а «навпаки допомагає державі Україна утвердитись і уникнути розхитувань, які відбуваються саме завдяки російській мові».

«Не винна сама мова як явище. Вона всесвітня, літературна. Але винні ті люди, які використовують її як інструмент. Ми боремося не проти мови, а прости інструменту, завдяки якому розпочалась війна. Тим більше Хмельницький цілковито україномовний», - сказав Миколаїв.

Він упевнений, що діти зможуть читати російських класиків в оригіналі, бо «телебачення і радіо у нас суцільно російськомовні».

Загалом у Хмельницькому 41 школа.

28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки Комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Сійярто заявив, що Угорщина не підриватиме єдність Євросоюзу у питанні антиросійських санкцій через положення закону про освіту в Україні. Проте він зауважив, що Угорщина блокуватиме всі кроки зі зближення України та ЄС в рамках програми «Східне партнерство» та будь-які ініціативи, що сприяють євроінтеграції України.

9 жовтня Клімкін у Twitter запропонував Сіятро разом відвідати Закарпаття та обговорити мовні положення закону про освіту. Проте Сійярто відмовився зустрічатися з міністром закордонних справ України.

11 жовтня Міністерство закоронних справ України направило ноту протесту до Будапешту у зв'язку з інформацією про наміри провести акцію «Самовизначення для Закарпаття».

Читайте також матеріал «Главкома»: Як Україну розпинали за мову. Резолюція ПАРЄ та її наслідки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: