У президента відреагували на судовий позов щодо надання Україні Томосу

У президента відреагували на судовий позов щодо надання Україні Томосу
Позов до Порошенка розглядатиме Окружний адмінсуд Києва

«Росія не може змиритися з правом українців на власну Церкву», заявив прес-секретар Порошенка

Окружний адміністративний суд міста Києва розгляне позов до президента України щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній церкві в Україні, що надійшов від громадської організації «Неурядова організація верховенство права».

Суд відкрив провадження в цій адміністративній справі та призначив на 13 листопада підготовче засідання.

«Позивач просить суд установити відсутність компетенції (повноважень) глави держави  втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні, яке в подальшому Верховна Рада України підтримала відповідною постановою», - йдеться в повідомленні на сайті суду.

Прес-секретар президента України Святослав Цеголко натомість заявив, що «Росія не може змиритися з правом українців на власну Церкву».

«Вже й позови до суду з'явилися. У зв'язку з цим хочемо заявити: боротьба за Томос про автокефалію відповідає національним інтересам і є питанням національноі безпеки. У такій ситуації це не право, а обов'язок президента діяти. А от бездіяльність була би справжнім злочином, за який варто і треба було би судити», - написав Цеголко у Facebook.

Раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: