Творець «Новачка» розповів, скільки цієї отруйної речовини виробила Росія

Творець «Новачка» розповів, скільки цієї отруйної речовини виробила Росія
Вчений Віл Мірзаянов

Для вбивства людини достатньо двох міліграмів «Новачка», а Росія свого часу виробила до 20 тонн

Вчений Віл Мірзаянов, який брав участь у створенні хімічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії «Новачок», використаних при отруєнні у Великобританії колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля, в ефірі телеканалу «112 Україна» розповів, скільки речовини виробила Росія і як його синтезувати.

За його даними, «Новачок» розроблявся в Росії протягом 17 років.

«Новачки» були синтезовані і розроблялися протягом 17 років. 17 років знадобилося для комплексного дослідження всіх властивостей цієї серії речовин. Ні одна країна в світі таких можливостей не мала і не знала про цей секрет. Тим більше, ця речовина не входить у список заборонених речовин конвенцій», - розповів Мірзаянов.

Саме тому учений не сумнівається в тому, що речовина А-234, якою отруїли Скрипалів і другу пару, це саме «Новачок», розроблений в Росії.

Він стверджує, що для вбивства людини достатньо двох міліграмів «Новачка», а Росія свого часу виробила до 20 тонн.

«Теоретично, двох міліграмів досить, щоб убити людину. Коли застосовується у вигляді зброї, - звичайно, там запаси потрібні побільше, мова вже йде про грами. «Новачки» були вироблені на двох заводах СРСР. Виробляли не кілограми, а тонни. За моїми підрахунками, 16-20 тонн. Ними заправляли ракети середньої дальності», - повідомив Мірзаянов.

За даними вченого, в експериментальних цілях «Новачок» синтезували у Великій Британії.

«Так, звичайно, без цього вони не могли розшифрувати… Можу припускати, що синтезували недавно. Якщо вони керуються формулами моєї книги. А моя книга вийшла в 2009 році», - сказав він.

У той же час, Мірзаянов запевнив, що відповідну нервово-паралітичну речовину синтезувати в домашніх умовах за книжковою формулою неможливо.

«Ні. (Можна синтезувати, - ред.) тільки в інститутах зі школою, вже з досвідом по роботі з отруйними речовинами», - підсумував він.

Нагадаємо, у понеділок, 9 липня, у Солсбері поліція оточила автобусну зупинку, що знаходиться неподалік від місця отруєння нервово-паралітичною речовиною «Новачок», після того як на ній знепритомнів чоловік.

Раніше поліція графства Вілтшир повідомила про нові випадки отруєння біля Солсбері, схожого на отруєння екс-офіцера ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері 4 березня.

У понеділок глава Міноборони Британії звинуватив Росію у новому отруєнні «Новачком».

Напередодні стало відомо, що 44-річна Дон Стерджесс, яка отруїлася «Новачком» в місті Еймсбері в Британії, померла.

45-річний чоловік, який також отруївся «Новачком» і був знайдений в непритомному стані разом зі Стерджесс, залишається в критичному стані в госпіталі, повідомляє Скотленд-Ярд.

Нагадаємо, напередодні співробітник поліції Уілтшира звернувся за допомогоюдо медиків для попередньої перевірки на можливе отруєння «Новачком».

Раніше поліція Великої Британії повідомила, що 44-річна Дон Стерджесс і 45-річний Чарлі Роулі, були знайдені наприкінці червня непритомними у будинку в Еймсбері, отруїлися «Новачком». Їх доправили до лікарні в Солсбері, розташованої за 11 кілометрів від Ейсмбері. Там само лікувалися свого часу й Скрипалі.

Поліція попередила про заходи підвищеної безпеки і виставила кордони в Солсбері і Еймсбері в місцях, де пара з’являлася до отруєння.

Також прем'єр Британії Тереза Мей взяла під контроль розслідування нового отруєння в Британії.

Згодом стало відомо, як заразилися «Новачком» постраждалі в Еймсбері.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: