«Справа Приватбанку». В Нацбанку почалась кадрова чистка - звільняють свідків?

«Справа Приватбанку». В Нацбанку почалась кадрова чистка - звільняють свідків?

Катерина Рожкова звільнила директора департаменту інспектування банків Тетяну Лебединець

Заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова вчора звільнила директора департаменту інспектування банків Тетяну Лебединець, яка попереджала керівництво НБУ про значні юридичні ризики при інспектуванні Приватбанку і підготовці forensic audit компанією Kroll.

Про це повідомив журналіст Олександр Дубінський на своїй сторінці в Fаcebook.

«Пані Лебединець - 4.09.2017 підписувала лист на в.о. глави Нацбанку Якова Смолія та заступника голови НБУ Катерину Рожкову, в якому йшлося про значні юридичні ризики при інспектуванні Приватбанку і підготовці forensic audit компанією Kroll. У листі йшлося про те, що співробітники компаній Kroll і Alix Partners, найняті НБУ, отримали доступ до банківської таємниці тільки на підставі розпорядження Нацбанку, а не за договором з самим банком - що суперечить законодавству і нормативним актам центробанку», - зазначив Дубинський.

Даний лист, за даними журналіста, посилив і так існуючий конфлікт між Лебединець і Рожковою, «так як департамент інспектування банків в зверненні на в.о. глави НБУ Смолія вказав на відповідальність Рожкової у формуванні істотних юридичних ризиків при аудиті Приватбанку», пише ДС.

Журналіст зазначив, що дані юридичні ризики (незаконний доступ до інформації, наданий Рожковій) ставить під загрозу легітимізацію аудиторського звіту Kroll: орієнтований на суди в Європі і Британії він може бути не прийнятий як доказ.

«Крім цього, лист Лебединець, який потрапив у пресу, став однією з підстав для звернення до НАБУ народного депутата Олега Дубініна за фактами зловживань посадовими особами НБУ і Мінфіну при виборі аудиторів для Приватбанку. А також можливі факти розкрадання державних коштів. В результаті цього звернення детективи НАБУ розпочали слідство за статтями «зловживання службовим становищем з корисливою метою» і «розтрата і привласнення бюджетних коштів», - відзначає він.

При цьому, за його даними, фігурантами розслідування виявилися іноземні аудитори і юристи: Kroll, Alix Partners, Hogan Lovells, а також компанії групи «Астерс».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: