Синод УПЦ МП штовхає свою церкву в ізоляцію, - Кирило Говорун

Синод УПЦ МП штовхає свою церкву в ізоляцію, - Кирило Говорун
Синод УПЦ МП штовхає свою церкву в ізоляцію

Архімандрит РПЦ застерігає своїх братів по церкві в Україні від шельмування Константинопольського патріархату

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун в інтерв’ю «Главкому» висловив думку, що синод УПЦ МП, який дотримується вказівок РПЦ, штовхає свою церкву в ізоляцію.

За словами Говоруна, варто розуміти, що предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій є переконаним прихильником єдності з Москвою. Саме тому зараз спостерігається дуже небезпечна тенденція в УПЦ МП, що полягає у шельмуванні Константинопольського патріархату.

«Риторика, що раніше застосовувалася до невизнаних груп в Україні, до Київського патріархату, до УАПЦ, застосовується тепер до Константинополя. Використовують фрази на кшталт «Стамбульський папа» тощо», - говорить архімандрит. Говорун вважає, це абсолютно небезпечним насамперед для самого Московського патріархату, тому що ця риторика фактично виштовхує  цю церкву у самоізоляцію.

«Я не хочу використовувати це слово, але, можливо, доведеться колись використовувати його і щодо УПЦ МП – це схизма (розкол у Церкві). Ця лексика ненависті не сприяє порозумінню, міжцерковному миру в України», - стверджує архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: