Семеро екскандидатів у президенти потрапили до Верховної Ради

Семеро екскандидатів у президенти потрапили до Верховної Ради
Хто з кандидатів у президенти став нардепом?

До Верховної Ради дев'ятого скликання потрапили семеро екскандидатів у президенти: шестеро за списками і один мажоритарник

Лише один із кандидатів у президенти України, який балотувався на останніх президентських виборах, переміг на мажоритарному окрузі – це чинний нардеп-мажоритарник, співголова депутатської групи партії «Відродження» Віктор Бондар. Про це повідомляє Чесно

В останніх президентських перегонах взяло участь 44 кандидати, з них 25 балотувались на позачергових парламентських виборах за партійними списками (15) та по мажоритарних округах (10).
Семеро екскандидатів у президенти пройшли до наступного скликання Верховної Ради, шестеро з них пройшли за списками.

-04

Найбільше екс-кандидатів у президенти у Верховну Раду 9 скликання заводить партія «Батьківщина» – Юлія Тимошенко (№1 у списку), Сергій Тарута (№2 у списку) і Валентин Наливайченко (№3 у списку).
Примітно, що кандидати, які на президентських виборах балотувались від невеликих політпроектів – Сергій Тарута («Основа»), Валентин Наливайченко («Справедливість»), Ілля Кива (Соціалістична партія України), – показали низький результат, на парламентських виборах перейшли під відомі партійні бренди і, швидше за все, саме через це змогли потрапити до Верховної Ради.

Якщо Тарута, Наливайченко пішли у лави прохідної «Батьківщини», то Кива – до лав «Опозиційної платформи – За життя».

На другому місці «Опозиційна платформа – За життя» –Юрій Бойко (№1 у списку) та Ілля Кива (№34 у списку). Серед екс-кандидатів у Президенти Ілля Кива вперше проходить до парламенту, раніше у 6 скликанні він був помічником на громадських засадах у нардепа-регіонала Равіля Сафіулліна.

На третьому місці «ЄС» – Петро Порошенко (№1 у списку).

І лише один із кандидатів у Президенти – Віктор Бондар – пройшов по мажоритарному округу №191 в Хмельницькій області з результатом 21 357 голосів, обійшовши кандидата від партія «Слуга народу» на 1 218 голосів. На попередніх парламентських виборах Бондар також переміг на цьому ж окрузі, набравши 15 246 голосів виборців.

-01

Під час парламентської кампанії Віктор Бондар заявив, що через рішення партії «Відродження» та інших політсил об’єднатись довкола Опозиційного блоку він складає із себе повноваження голови партії і виходить з неї.

«Сьогодні ми побачили бажання окремих депутатів і членів партії об’єднатись з Опозиційнім блоком. Абсолютна більшість депутатів підтримують мою думку і не ввійшли до складу цього об’єднання. По суті, відбулось об’єднання політиків і капіталу півдня і сходу країни. Це не мій шлях. Це більше схоже на відродження Партії регіонів і це точно не мій вибір», – заявив він.

Натомість в партії заявили, що «рішення про заміну голови «Відродження» Віктора Бондаря було прийнято одразу після його провального результату на останніх президентських виборах». Зазначимо, що на президентських виборах Віктор Бондар набрав на 1 200 голосів більше, ніж на парламентських на своєму окрузі.

Депутат-мажоритарник Бондар, як кандидат від переважно сільського округу, зокрема обіцяє «боротись за покращення якості життя в селах та містечках до рівня великих міст – починаючи з сучасної освіти та безпровідного інтернету, закінчуючи асфальтованими дорогами та нічним освітленням вулиць». А в Хмельницькій області депутат -мажоритарник запевняє, що буде «добиватись капітального переобладнання 5-ти лікарень обласного рівня та запровадження 5-тирічної програми реконструкції районних лікарень».

На останній графіці також чітко видно аномальне коливання між отриманими голосами на президентських та парламентських виборах у мажоритарника Юрія Тимошенка. Можна припустити, що така значна різниця пояснюється тим, що на президентських виборах Юрій Тимошенко йшов як технічний кандидат-клон Юлії Тимошенко і суттєво «відкусив» голосів у опонентки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: