Різкий запуск ринку землі поверне Україну в «лихі 90-ті» - депутат

Різкий запуск ринку землі поверне Україну в «лихі 90-ті» - депутат
Сергій Висоцький

Різкий запуск ринку землі може призвести до повернення «лихих 90-х». Таку думку в коментарі «Главкому» висловив депутат від «Народного фронту» Сергій Висоцький.

«Ринок землі потрібен, бо він і зараз існує, тільки корупційний і непрозорий. І на ньому наживаються фінансово-промислові групи, які де-факто володіють землею, або корумпована владна вертикаль, пов’язана з реєстрацією прав на землю, – констатує депутат. – Але якщо ринок запустити різко, то це буде глобальний переділ, коли 90-ті здадуться нам дитячим садком. У нас і зараз частково йде переділ на місцях. Дрібні латифундисти, які влаштувалися на своїх угіддях, побоюються, що крупні ФПГ в них це все відіжмуть.

Не зрозуміло, як будуть гарантуватись права жителів села та фермерів, оскільки основа сучасного європейського сільського господарства – це ферма. Вона забезпечує робочі міста на селі – це виховання культури дрібного та середнього власника. Якщо зараз розморозити ринок землі без відповідної культури, програм підтримки, землю скуплять за копійки крупні клани. Повториться ситуація 90-х, коли приватизаційні сертифікати люди продали «за два рублі».

Висоцький вважає, що за існуючої системи управління олігархічна кланова система знайде спосіб обійти будь-які правила: «Доки ми не вирішимо питання організації сільського господарства за фермерським типом і гарантування прав власності на землю, не відкриємо кадастр, нічого доброго за існуючої системи не буде. Нам потрібен прозорий реєстр землі, у нас нема інвентаризації. Приблизно 30 % землі – нічийні, вони одразу будуть роздерибанені».

Нагадаємо, за урядовою концепцією земельної реформи, ринок землі запускається виключно між фізичними особами – громадянами України. Серед інших обмежень, які пропонує уряд, – продаж «в одні руки» не більше 200 гектарів та пеня в 50% за перепродаж ділянки в перші три роки після купівлі.

Більше думок молодих депутатів про земельну реформу читайте в проекті «Главкому» «Готуємось до землі. П'ять головних питань про найскандальнішу реформу»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: