Ріка смерті. The Times описала, що українці зробили з росіянами на Сіверському Донці

Ріка смерті. The Times описала, що українці зробили з росіянами на Сіверському Донці

На березі річки Сіверський Донець після нападу в неділю можна було побачити зруйнований понтонний міст та обвуглені залишки транспортних засобів

Минулими вихідними російська армія втратила майже цілий батальйон, намагаючись переправитися через річку на сході України. За оцінками, в результаті одного удару українських сил було знищено понад 70 танків і бойових броньованих машин і, можливо, 1000 солдатів. Про події тих днів написало видання The Times.

В одному з найважчих боїв війни артилерійські обстріли та авіаудари спустошили батальйон, коли він використав понтонний міст, щоб спробувати перетнути річку Сіверський Донець у неділю.

Напад на береги річки, що протікає із заходу на схід між сепаратистськими Донецькою та Луганською областями, завдав серйозного удару по російських силах, які намагаються досягти значних успіхів на Донбасі.

Річка, що з’єднує південь Росії та схід України, є одним із кількох природних бар’єрів, які блокують просування бронетанкових підрозділів на територію, яку контролює Україна.

Українська армія опублікувала фотографії та відеознімки з дронів, на яких видно обгорілі уламки понад 50 автомобілів, уражених снарядами. У Генштабі збройних сил повідомили, що батальйон був захоплений понтоном при спробі оточити Лисичанськ та Сєвєродонецьк та атакувати місто Лиман, розташоване приблизно за 17 км від річки.

Графіка The Times Графіка The Times

Вважається, що військовослужбовці 17-ї танкової бригади України минулої п’ятниці помітили нарощування сил на російському боці річки та передали розвідувальні дані найближчим артилерійським та авіаційним екіпажам. Вони використовували дрони, щоб спостерігати за ознаками того, що росіяни будують перехід.

Український офіцер із знешкодження вибухонебезпечних предметів, на ім'я Максим заявив, що координував напад після того, як визначив місце, де, ймовірно, буде збудовано міст. Йому наказали досліджувати місцевість у суботу, і він запропонував місце.

Використовуючи далекоміри, він підрахував, що ідеальна точка перетину повинна мати ширину 80 м, а це означає, що батальйон повинен з'єднати вісім секцій понтону, щоб завершити наплавний міст.

«Я знав, що для влаштування такого мосту будуть потрібні моторні човни», – написав він у Twitter. «І це зайняло б у них принаймні дві години роботи».

Росіяни рушили наступного дня, підпалюючи довколишні поля та ліси, щоб замаскувати свої пересування. Частини, що оборонялися, були підняті по тривозі звуком двигунів танків і моторних човнів. За кілька хвилин вони відкрили сильний вогонь із гаубиць та авіаударів.

«Артилерія була готова», – сказав Максим. Через 20 хвилин після того, як [наша] розвідгрупа підтвердила, що російський міст монтується, проти російських військ відкрилася важка артилерія, а потім втрутилася і авіація.

Офіцер, який пройшов перед вторгненням відрядження на Донбас, додав: «Такого важкого бою я в житті не бачив/не чув».

Цілих 50 автомобілів перетнули річку, перш ніж міст був частково зруйнований прямим попаданням, внаслідок чого солдати опинилися у скрутному становищі і беззахисні.

«Після одного дня бою… міст звалився», – додав Максим. «Деякі російські сили застрягли на українській стороні річки, без шляху назад. Вони намагалися втекти по зламаному мосту. Потім спробували влаштувати новий міст. Авіація розпочала масоване бомбардування місцевості та знищила там усі останки росіян та інші мости, які вони намагалися збудувати».

Аналіз аерофотознімків свідчить про те, що до понеділка було знищено 73 танки Т-72 та Т-80, бойові броньовані машини БМП, броньовані тягачі, буксир та інша техніка. Обгорілі залишки понтона також було видно з неба.
Кількість російських втрат важко підтвердити, але за даними українських військових, могло бути вбито від 1000 до 1500 солдатів. Військові експерти сказали, що це число, ймовірно, було більшим, тому що сили були б зосереджені навколо переходу. Попри втрати, батальйони можуть дозволити собі пожертвувати трьома чвертями своєї техніки і водночас вести бойові дії.

Розвідка з Києва повідомила, що російські війська дотримуються свого боку річки та «намагаються утримати позиції на правому березі».

Представник міністерства оборони США заявив на брифінгу у вівторок: «Ми, як і раніше, оцінюємо російські сухопутні сили на Донбасі як повільні та нерівномірні», можливо, через складну топографію України. Перетин його рік був головним болем для сил вторгнення.

Джек Уотлінг, старший науковий співробітник аналітичного центру Королівського інституту об'єднаних служб, сказав, що переходи через річки є небезпечними. Він додав, що за мостами можна стежити, і вони стають «зонами смерті».

«Більшість сил концентрується по обидва боки річки», – сказав він. «У минулому відведення ворожих військ було життєво важливим для успішної переправи. Сьогодні це стало складніше через збільшення дальності стрілянини та охоплення датчиків».

Він додав, що росіяни провели багато успішних операцій з переправи через Україну, але ця атака наголошує на «значних витратах», якщо силам не вдасться обдурити ворога.

Джеймс Роджерс, співзасновник аналітичного центру Ради з геостратегії, сказав: Це явна невдача для росіян і перемога для українців. Українці не тільки знищили значну кількість російських підрозділів, а й завадили російським зайняти річку в цьому місці.

«Це матиме наслідки для бойової сили Росії в регіоні і, можливо, для морального духу військ».

Нагадаємо, що неподалік від Сєвєродонецька на Луганщині зруйновано автомобільний міст через річку Борова до Рубіжного, він постраждав від окупантів вже вдруге.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: