Лендкрузери бабусь і алкоголь за кермом: як проводять вихідні українські прокурори

Лендкрузери бабусь і алкоголь за кермом: як проводять вихідні українські прокурори
Прокурор Василь Смітюх вживав пиво, після чого в нетверезому стані сів за кермо

ЗМІ зафіксували, як прокурори приїжджали на футбол на автомобілях друзів і найближчих родичів

8 липня на території спортивного комплексу Національної академії прокуратури України відбулись фінальні змагання з міні-футболу серед працівників прокуратур різних областей України на «Кубок Генерального прокурора України». Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» зафіксували, як прокурори приїжджали на футбол на автомобілях друзів і найближчих родичів: бабусь, тещ і дружин. Також зафіксували службові і незадекларовані авто.

Прокурор ГПУ Сергій Павчук приїхав на змагання на автомобілі Mercedes-Benz ML 320. Mercedes записаний на 66-річну Ангеліну Донченко з Яремчі і відсутній у декларації прокурора. З нерухомого майна Павчук задекларував лише користування кімнатою на 16 кв м, яка належить ГПУ.

ris-1

ris-2

Інший прокурор з ГПУ Олександр Мітла приїхав на футбол на Lexus GX 470. Авто задеклароване, але належить не прокурору. У коментарі журналістам «Наших грошей» Мітла розповів, що позашляховик дав йому друг, аби прокурор доглядав за автівкою:

  • Він хотів його продавати, а я кажу: дай мені. Буду користуватися, доглядати за ним. Він каже: немає питань. У нього три чи чотири їх.

Власник Lexus, на якому їздить прокурор, - екс-бізнесмен, який вийшов з усіх фірм, якими володів.

Заступник прокурора Київської області Ярослав Бендик приїхав вболівати на  автомобілі Volkswagen Touareg. Авто записане на його 72-річну тещу Марію Лук'яненко. Жінка зареєстрована як ФОП, що займається роздрібною торгівлею з лотків і на ринках. Іншого бізнесу родина немає. Ймовірно, саме торгівля - допомогла тещі прокурора купити зятю і Volkswagen Touareg, і будинок під Києвом на 360 кв.м, яким також користується прокурор. Раніше Автомайдан показував цей будинок.

ris3

На Lexus 350 своєї дружини приїхав інший заступник головного прокурора Київської області -  Ігор Грабець. Жінка - суддя Господарського суду Світлана Грабець.

ris4_01

Начальник відділу прокуратури міста Києва Василь Смітюх приїхав на футбол на INFINITI M35. Авто відсутнє в декларації, а його власник - брат прокурора, екс-нардеп від Партії регіонів - Григорій Смітюх. Під час змагань журналісти зафіксували, як прокурор вживав пиво. Після чого, вже в нетверезому стані, сів за кермо.

Раніше програма «Наші гроші з Денисом Бігусом» розповідала, як Смітюх спільно з сім'єю отримали кілька земельних ділянок в Жулянах. Саме цю землю 2010 року СБУ арештувало у справі про незаконне виділення ділянок сім'ям суддів, прокурорів і міліціонерів.

Крім Жулян, прокурор також отримав землю в Конча-Заспі. Зокрема, по ділянці в елітному місці має сам прокурор, його брат - екс-депутат, їх дружини і інші родичі.

Головний прокурор Івано-Франківської обласної прокуратури Олександр Стратюкприїхав вболівати за своїх підлеглих на автомобілі Lincoln Navigator.

Автівку придбали на початку 2018 року і записали на дружину прокурора. Крім Lincoln, цього року вона стала власницею трикімнатної квартири в новобудові Івано-Франківська і Тойоти. А заробила за весь 2017 рік - менше однієї мінімальної зарплати - 3200 грн.

ris-7

Головного прокурора Київської області Дмитра Чібісова журналісти зафіксували на службовому автомобілі. Натомість в інтерв’ю журналістам прокурор повідомив, що його на футбол підвіз друг, а автівка не службова, а «звичайна»:

  • На чому ви сьогодні приїхали сюди?
  • На звичайній машині.
  • Вашій?
  • Так.
  • Чи службова?
  • Ні, нашій.
  • Ваша?
  • Ні, ну у мене своєї немає. Мене підвозили.
  • Хто?
  • Зараз подивимося…У мене є працівник… Який їде…  Він підвозив, він поряд зі мною живе.
  • Тобто, не службове авто?
  • Ні.

Також на службових автомобілях приїхали прокурори Генеральної прокуратури, Житомирської обласної і прокуратури м. Києва.

ris8

Перший заступник Юрія Луценка Дмитро Сторожук в коментарі журналістам також повідомив, що приїхав на службовому авто:

  • На службовому автомобілі. Я сьогодні чергую по прокуратурі, тому… приїхав… У мене сьогодні робочий день.

ris-10_0

Натомість, журналісти зафіксували, як Дмитро Сторожук сідає в автомобіль записаний на компанію ТОВ «Товарна біржа «Автоком».

ris-11

Цю компанію господарський суд Київської області ще у 2011 році визнав банкрутом. Згідно даних реєстру фізичних та юридичних осіб  - діяльність фірми припинена. У власності «Автокому» немає ані автомобілів, ані нерухомості. Це під час процедури банкрутства виявив ліквідатор фірми. Саме він подав до суду звіт, згідно якого у фірми немає ні грошей, ні фінансово-бухгалтерської документації, ні рухомого і нерухомого майна.

До 2011 року співвласниками «Автокому» був «Промислово-інвестиційний холдинг «Богдан», який тоді входив в структуру автомобільної корпорації «Богдан» Петра Порошенка, Ігоря Кононенко та Олега Гладковського. Тепер Порошенко - президент, Кононенко - нардеп, Гладковський - у секретаріаті Ради нацбезпеки і оборони. «Промислово-інвестиційний холдинг «Богдан»  переписали на сина Гладковського Ігоря.

У відповідь на запит журналістів щодо службових автомобілів, якими користується Дмитро Сторожук - ГПУ не надала відповідь, посилаючись на закон «Про оперативно-розшукову діяльність».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: