Президент України запропонував Ердогану направити миротворців на Донбас

Президент України запропонував Ердогану направити миротворців на Донбас
Президенти України і Туреччини Петро Порошенко та Реджеп Таїп Ердоган

«Будемо щасливі бачити, якби Туреччина взяла участь у встановленні миру на Донбасі через свою миротворчу місію в складі ООН», - підкреслив Порошенко

Президент Петро Порошенко запропонував главі Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану направити турецьких військових на Донбас у рамках миротворчої місії ООН.

Про це він сказав у Стамбулі в суботу, повідомляє прес-служба глави української держави.

Зокрема, Порошенко підкреслив, що важливими для України є запевнення Туреччини, що вона не залишиться байдужою до проблемних питань.

«Важливими для нас є запевнення Туреччини, що вона не залишиться осторонь питань «повзучої агресії» в Азовському морі та порушення прав людини на анексованому півострові», - сказав глава держави.

За його словами, сторони домовилися про координацію дій щодо вирішення цих питань.

«Ми підтвердили налаштованість працювати разом над вирішенням цих питань як на двосторонньому рівні, так і на різносторонньому рівні у форматі міжнародних організацій, зокрема ООН. Я запропонував пану президенту активізувати наш діалог, у тому числі підтримки рішення про розміщення миротворців відповідно до мандата ООН. Ми довіряємо Туреччині і будемо щасливі бачити, якби Туреччина взяла участь у встановленні миру на Донбасі через свою миротворчу місію в складі ООН», - підкреслив Порошенко.

У свою чергу Ердоган запевнив у незмінності позиції Туреччини щодо України.

«Вірте, будь ласка, в нашу позицію, яка полягає у підтримці суверенітету, незалежності, територіальній цілісності та політичної єдності України. Ми ще раз наголосили, що ми ніколи не визнавали і не будемо визнавати незаконну анексію Криму, і ми будемо продовжувати охороняти права та інтереси кримських татар – як тих, що залишилися на території Криму, так і тих, які були змушено переїхати з цього регіону», - заявив турецький лідер.

Він також підкреслив, що Туреччина бажає, щоб «ті сутички на Сході України, які зараз там тривають, завершилися і були розв’язані в межах міжнародного права дипломатичними, мирними шляхами».

Як відомо, у суботу президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Нагадаємо, обсяг товарообігу між Україною і Туреччиною щороку зростає на 20% і цього року може досягти $4 млрд, заявив президент Петро Порошенко.

Також Туреччина передала Росії список українських бранців для звільнення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: