Польща ухвалила зміни до «антибандерівського закону»

Польща ухвалила зміни до «антибандерівського закону»

За зміни до закону проголосували 388 депутатів, проти – 25

Сейм Польщі вніс поправки в «Закон про Інститут національної пам’яті» або так званий «антибандерівський закон», відмінивши кримінальну відповідальність за публічні заяви щодо причетності поляків до злочинів нацистської Німеччини або інших злочинів проти людяності та військових злочинів.

Про це повідомляє Onet.pl.

Зазначається, що 27 червня цього питання не було в порядку денному сейму, але прем’єр-міністр Польщі попросив спікера Станіслава Карчевського поставити його на голосування.

У підсумку за внесення змін до цього закону проголосували 388 депутатів, при цьому всі поправки, запропоновані опозицією, не отримали необхідної підтримки.

«Закон про Інститут національної пам’яті» передбачав покарання у вигляді штрафу або позбавленні волі строком до трьох років за публічні заяви щодо причетності поляків до злочинів нацистської Німеччини або інших злочинів проти людяності та військових злочинів.

Також цей закон містить заборону «бандерівської» ідеології та передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі.

З критикою цього закону виступили США, Ізраїль, Україна та Франція.

Організація з безпеки та співробітництва у Європі закликала президента Польщі Анджей Дуда ветувати закон, але він підписав його та водночас передав на розгляд до Конституційного суду.

Українське МЗС зазначило, що «українська тематика вкотре використовується у внутрішній політиці в Польщі, а трагічні сторінки спільного історичного минулого продовжують політизуватися», а Верховна Рада підтримала постанову про звернення до Польщі через «антибандерівський» закон.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: