Патріарх Філарет пояснив, навіщо Росія «розширила автономію» для УПЦ МП

Патріарх Філарет пояснив, навіщо Росія «розширила автономію» для УПЦ МП
Патріарх Філарет 

Українська православна церква (МП) залишатиметься складовою Російської церкви, бо про неї йдеться в статуті РПЦ

Рішення Архієрейського собору Російської православної церкви про «розширення автономних прав» Української православної церкви (Московського патріархату) пов'язане з побоюваннями цієї церкви у зв'язку з можливим ухваленням Верховною Радою «церковних законопроектів», заявляє глава УПЦ Київського патріархату Філарет.

«Наразі Верховна Рада обговорює питання про те, що церква, центр якої розташований у країні-агресорі, не може називатися українською церквою. Заради того, щоб цю церкву й надалі вважали українською, а не російською, порушувалося це питання на Соборі», - сказав патріарх Філарет на прес-конференції у п'ятницю в Києві.

Він пояснив, що Українська православна церква (МП) залишатиметься складовою Російської церкви, бо про неї йдеться в статуті РПЦ.

«Там є один пункт, який має важливе значення: те, що центром цієї Церкви є не Москва, а Київ. Нехай усі знають, що це неправда. Це черговий обман... Ніякого центру цієї церкви в Києві немає, а центр її розташований у Москві», - сказав глава УПЦ-КП.

За його словами, підтвердженням цього є те, що предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій перебуває в Москві, там також формували комісію для переговорів із Київським патріархатом.

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів, що регулюють деякі аспекти церковного життя. Український парламент мав намір їх розглянути, проте цього не відбулося.

Законопроект №4511 стосується УПЦ (МП), деяких протестантських церков та інших релігійних організацій, центри яких розташовані в РФ. Він передбачає укладення договорів між державою і релігійними організаціями, керівні центри яких розташовані в державі-агресорі, про їхній особливий статус.

Згідно з документом, призначення центрального та регіонального керівництва таких церков відбувається після погодження відповідних кандидатур Міністерством культури України. Крім того, релігійні організації з особливим статусом зобов'язані будуть узгоджувати з держорганом, який зареєстрував їхній статут, запрошення в Україну іноземних релігійних діячів для проповідницької та іншої канонічної діяльності.

Крім того, проект закону №4128 передбачає можливість вільно змінювати підпорядкованість релігійної громади будь-якого центру шляхом реєстрації нової редакції статуту, прийнятої за згодою простої більшості присутніх на зборах громадян, що належать до релігійної громади.

У законопроекті також зазначається, що приналежність особи до релігійної громади визначає її самоідентифікація з нею, підтвердженням чого є її участь у релігійному житті конкретної громади.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: