Німецькі політики засумнівались, що Скрипалів отруїли росіяни

Німецькі політики засумнівались, що Скрипалів отруїли росіяни
Британська поліція у Солсбері

У Німеччині змінили позицію щодо отруєння Скрипалів?

Новина про те, що зразок газу «Новачок» ще в 90-і роки придбала німецька розвідка, на думку деяких німецьких політиків, ставить під сумнів версію про відповідальність Росії за отруєння Скрипалів.

На тлі новини про те, що німецька розвідслужба BND в середині 90-х років отримала зразок отруйної речовини «Новачок», німецькі політики побачили в новому світлі справу про отруєння в Великобританії колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. «Логічний ланцюжок про те, що тільки росіяни могли зробити подібний напад із застосуванням «Новачка» тепер в значній мірі зруйнований», - констатував експерт СДПН з внутрішньої політики Буркхард Лишка в інтерв'ю газеті Mitteldeutsche Zeitung.

Слідство вже два місяці намагається встановити, хто міг стояти за отруєнням Скрипалів. Оскільки «Новачок» був свого часу розроблений в СРСР, звинувачення Заходу спрямовані проти Росії. Однак спільне розслідування, проведене газетою Süddeutsche Zeitung, тижневиком Die Zeit та медіакомпанії NDR і WDR, показало, що німецька розвідслужба BND в середині 90-х років минулого століття отримала зразок цієї небезпечної речовини від одного з перебіжчиків. Цей зразок згодом передали на аналіз у шведську лабораторію.

Заступник голови фракції Лівої партії в бундестазі Андре Хан в зв'язку з цим заявив в інтерв'ю Mitteldeutsche Zeitung: «Версія федерального уряду про те, що отруєння Скрипалів немає ніякого іншого очевидного пояснення, тепер розвінчана. З'явилася як мінімум ще одна правдоподібна версія. Вже одне це шокує».

Зі свого боку заступник голови фракції «зелених» у бундестазі Костянтин фон Ноц сказав: «Було б добре, якби заздалегідь поінформували про те, що західні спецслужби мають у своєму розпорядженні зразком і формулою «Новачка». Він, однак, додав, що версія про причетність Росії до отруєння Скрипалів залишається найбільш переконливою.

Як повідомлялось, Сергія і Юлію Скрипалів виявили без свідомості 4 березня в Солсбері. Слідство і експерти ОЗХЗ констатували, що батька і дочку отруїли нервово-паралітичною речовиною типу «Новачок», розробленою в СРСР. У зв'язку з отруєнням Скрипалів Лондон звинуватив Москву в скоєнні хіматакі на британській території. В знак солідарності близько 30 країн слідом за Великобританією вислали російських дипломатів. Росія категорично відкидає звинувачення в отруєнні. 9 квітня Юлію Скрипаль, яка є громадянкою РФ, виписали з лікарні і доставили в безпечне місце.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: