Нардепи хочуть обмежити в Україні сурогатне материнство

Нардепи хочуть обмежити в Україні сурогатне материнство

Ініціаторами законопроекту виступили депутати Оксана Білозір, Юрій Соловей і Ірина Сисоєнко

Депутати Верховної Ради пропонують обмежити сурогатне материнство в Україні і завдяки цьому «захистити права дітей».

Відповідний законопроект №8625 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо захисту прав дітей при використанні допоміжних репродуктивних технологій) 19 липня направили на розгляд комітету.

Ініціаторами законопроекту виступили, зокрема, депутатка від «Блоку Петра Порошенка» Оксана Білозір, позапартійний депутат з фракції БПП Юрій Соловей, депутатка від «Самопомочі» Ірина Сисоєнко.

У пояснювальній записці до законопроекту депутати застерігають, що дітей, які народжені сурогатною матір’ю в Україні для іноземців, не визнають у країнах, де репродуктивні технології заборонені законом.

«І батьки вдаються до незаконних способів, зокрема, використовуючи шлях контрабанди, для вивозу дітей за межі України. Таким чином, долю такої дитини не може відстежити жодна країна», — йдеться у пояснювальній записці.

Зазначимо, що депутати при поясненні необхідності такого закону в Україні спираються на дослідження BBC News Україна та стверджують, що «за останні роки Україна перетворилась на світового лідера з комерційного сурогатного материнства, на країну «репродуктивного туризму». Водночас офіційної статистики депутати не мають.

Крім того, Україні до прикладу наводяться Таїланд та Індія, де комерційне сурогатне материнство заборонили. «Зате в Україні його не просто дозволяють, але й створені більш сприятливі умови завдяки недостатньо врегульованому законодавству».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: