МОЗ розпочинає черговий етап медичної реформи

МОЗ розпочинає черговий етап медичної реформи
У більш складних випадках пацієнта будуть доставляти в кластерні та надкластерні лікарні
фото з відкритих джерел

Лікарні будуть розділені на надкластерні, кластерні і загальні

В Україні починається інфраструктурний етап медичної реформи з поділом лікарень на госпітальні кластери. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Як зазначається, Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №6306, який дозволяє запустити інфраструктурну частину реформи охорони здоров'я.

Згідно з новим підходом, лікарняна мережа в області, об'єднана в один госпітальний округ, буде додатково поділена на госпітальні кластери, з урахуванням:

  • меж адміністративно-територіальних одиниць;
  • географічних особливостей регіону та стану автомобільних доріг;
  • поточних і прогнозованих демографічних характеристик чисельності населення, структури захворюваності та смертності;
  • оптимальних клінічних маршрутів пацієнтів для своєчасного доступу до медичної та реабілітаційної допомоги, заснованої на принципах доказової медицини;
  • навантаження на медичних працівників і фахівців з реабілітації.

Крім того, згідно з видами медичної допомоги, яка надається в лікарнях госпітального кластера, вони будуть розділені на надкластерні, кластерний і загальні лікарні.

«Формування мережі лікарень в госпітальному окрузі за кластерним принципом чітко визначить, в яких лікарнях яке обладнання і в якій кількості має бути. І саме на ці лікарні і на це обладнання буде сфокусовано пріоритет в плані відновлення України», – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Найпростіші випадки будуть лікуватися якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях, які будуть розміщуватися з розрахунку один медичний заклад на 50-80 тисяч населення. У більш складних випадках пацієнта будуть доставляти в кластерні та надкластерні лікарні з високоспеціалізованими послугами.

Як повідомлялося, під час бойових дій доступ до медичних закладів в деяких регіонах України може бути обмеженим. У Міністерстві охорони здоров’я опублікували список Telegram-каналів та чат-ботів, де можна безкоштовно отримати лікарську консультацію або інформацію про надання допомоги у регіоні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: