Лукашенко обурений: «Укрзалізниця» призупиняє транзит білоруських калійних добрив

Лукашенко обурений: «Укрзалізниця» призупиняє транзит білоруських калійних добрив
Державний залізничний монополіст тимчасово відмовівся від транзиту білоруських калійних добрив
фото з відкритих джерел

Експорт калійних добрив становить близько 10% ВВП Білорусі

АТ «Укрзалізниця» з 16 лютого запроваджує тимчасові обмеження на транзит білоруських калійних добрив територією України. Про це повідомляється на сайті установи.

Зокрема, обмеження стосуватимуться продукції підприємств «Білоруський калій» і «Білоруська калійна компанія».

Йдеться про заборону залізничних транзитних перевезень до Словаччини, Угорщини, Австрії, Польщі, Чехії, Румунії, країн СНД та Балтії, а також ввезення цієї продукції в Україну залізницею.

«Забороняєт­ься перевезенн­я імпорту в УЗ та транзиту територією УЗ», – йдеться в оприлюдненому підприємством документі.

Варто зазначити, що 14 лютого під час зустрічі з українським політиком-пенсіонером Олександром Морозом Лукашенко заявив, що, за його інформацією, в Україні зараз вирішили відмовитися від білоруських калійних добрив та попросили Америку допомогти замістити цей товар. Але США, нібито, відмовили, оскільки вони самі переважно закуповують калій у Канаді. «Це треба в Америку звертатися, щоб закупити! А уявіть, яка ціна: добути, переробити, відвезти, залізничним транспортом, в портах завантажити, сюди за тисячі кілометрів, тут знову перевалка, знову залізничний транспорт, доки довезуть до селян... порядок дорожчий буде. Навіщо ви це робите за такої ситуації?», – обурися Лукашенко.

Зі свого боку народний депутат Олексій Гончаренко у своєму telegram-каналі зазначив, що експорт калійних добрив становить близько 10% ВВП Білорусі. За інформацією депутата, таке рішення державного підприємства вже призвело до різкої зміни риторики самопроголошеного президента Білорусі.

Раніше повідомлялося, що Лукашенко пригрозив відключити Україні електрику та зупинити постачання палива.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: