Кочівний спосіб життя ведуть деякі ромські громади Закарпаття – правозахисниця

Кочівний спосіб життя ведуть деякі ромські громади Закарпаття – правозахисниця
В ніч на 24 червня у Львові був здійснений напад на ромський табір

За офіційними даними в Україні проживає 47,5 тисячі ромів

За офіційними даними роми в Україні ведуть осідлий спосіб життя. До кочівництва вдаються деякі громади Закарпаття через брак роботи. Окрім того на відміну від Росії, Молдови та Білорусі українські роми найбільше залучені до освітнього процесу. Про це розповіла Зола Кондур, віце-президентка МБФ «Чіріклі» під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«За офіційними даними, в Україні 47,5 тисячі ромів. За неофіційною статистикою, яку збирали міжнародні організації – ромські посередники – в Україні загалом проживає від 200 тисяч до 400 тисяч ромів. Найбільша кількість їх налічується на Закарпатті – це 51 тисяча, друга за чисельністю Одеська область, третя – Харківська», - говорить Зола Кондур.

В основному всі ведуть осідлий спосіб життя. Кочують тільки ромські громади Закарпатської області.

«З 51 тисячі до 10 відсотків. Але це не кочівництво. Це вимушена трудова міграція. Адже в людей немає роботи. Тому вони змушені шукати собі на прожиття», - розповідає Кондур.

За її словами, в Закарпатській області є кошти на певні ромські програми. Але вони використовуються нефективно. Наприклад, було розкішно проведено свято 8 квітня – День ромів. Хоча, на думку віце-президентки МБФ «Чіріклі», ці кошти можна було б направити на інші потреби.

Окрім того вона додала, що залучення до освітнього процесу ромських дітей в Україні на порядок вище, аніж в Білорусі, Молдові та Росії. «Це свідчить про те, що в Україні збільшилася кількість молодих ромів, які навчаються і вступають до вишів», - говорить Кондур.

Вона зауважила, що проблема з доступом до освіти до кінця не вирішена. «Є сегрегація таких дітей. Нещодавно до нашої організації звернулася мама дитини, яку дискримінувала вчителька в школі. Дитину закривали на ключ в класі. І як наслідок дитина кинула школу. І таких випадків дискримінації є багато», - продовжує Кондур.

Окрім того є проблема і з батьками, які, маючи власний досвід дискримінації, не бачать сенсу давати дітям освіту. Але відсоток таких ромів незначний. З ними працюють ромські громадські організації в питанні переконати батьків у важливості освітнього процесу для дітей.

Переглянути запис прес-конференції: 

Раніше правозахисні організації України вже звертали увагу на те, що відразу низка нападів радикальних груп в 2018 році так і не були розкриті, а винні не покарані. 

У свою чергу в МЗС заявили, що встановити винних у нападі на ромів у Львові і притягнути їх до відповідальності є важливою частиною міжнародно-правових зобов’язань України за багатьма міжнародними договорами — починаючи з Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Нагадаємо, у ніч на 24 червня група молодиків напала на ромський табір і зарізала людину. Убитий – ромський юнак. Його звали Давид Пап. Йому було 23 роки. Ще троє людей дістали поранення. 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак припускає, що за фінансуванням організації, яка розігнала ромів у Львові, може стояти Російська Федерація. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: