Китай запропонував план щодо вирішення кризової ситуації в М’янмі

Китай запропонував план щодо вирішення кризової ситуації в М’янмі
Етнічна меншість М’янми – рохінджа – змушена тікати від погромів та підпалів, зокрема, до сусідньої Бангладеш

Федеріка Могеріні фактично підтримала запропонований Китаєм план

Міністр закордонних справ КНР Ван І, який прибув в М’янму для участі в засіданні форуму «Азія-Європа», заявив, що місцевий уряд разом із владою сусідньої держави Бангладеш можуть знайти взаємно прийняти вихід із ситуації навколо масової втечі представників народу рохінджа. Мова йде про щонайменше 600 тисяч осіб, які втекли до Бангладеш із М’янми із серпня 2017 року на фоні надмірного застосування сили армією у ході контртерористичної операції. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

По-перше, як заявив Ван І, необхідне досягнення стійного припинення насилля в провінції Ракхайн, а також повернення стабільності і порядку. Як наслідок місцеве населення, яке складається із народу рохінджа, не буде змушене залишати домівки і тікати. Фактично ж, на думку керівника китайського МЗС, ця ціль на даний момент є практично досягнутою. І тепер головним є завдання щодо попередження відновлення насилля.

На другому етапі М’янма і Бангладеш мають почати переговори щодо знаходження механізму для повернення близько 600 тисяч біженців. Третій етап має супроводжуватися знаходженням довготермінового рішення, де, в тому числі, мають вирішуватися питання боротьби із бідністю в регіоні Ракхайн.

Даний підхід підтримала і Федеріка Могеріні, яка представляла ЄС на форумі «Азія-Європа». На її думку, також необхідно гарантувати доступ гуманітарної допомоги до провінції Ракхайн. При цьому ЄС готовий, за її словами, надати всю необхідну допомогу на всіх етапах вирішення кризової ситуації із народом рохінджа.  

Читайте матеріал «Главкома» Різанина в М’янмі. Будда проти Магомета, а Кадиров – проти Путіна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: