Історія робиться зараз. Зеленський підписав заявку на членство у ЄС

Історія робиться зараз. Зеленський підписав заявку на членство у ЄС
У Європейському Союзі очікують, що запит України на членство у ЄС надійде найближчим часом, після чого розпочнеться процедура його розгляду

Документи вже в дорозі до Брюсселя

Президент України Володимир Зеленський підписав заяву на членство України у Європейському Союзі, повідомив заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга.

«Щойно президент України Володимир Зеленський підписав історичний документ – заявку на членство України в Європейському Союзі», – повідомив Сибіга.

Спільна заява була підписана з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

«Документи вже в дорозі до Брюсселя! Вітаю, Україно, вітаю всіх нас! Історія робиться зараз!» – додав Сибіга.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль оголосив, що Україна готує заявку на членство в ЄС.

«Історична пропозиція прем’єр-міністра Словаччини Едуарда Хегера про членство України в Європейському Союзі. Вже готуємо заявку. Народ України давно зробив свій вибір. Щира вдячність за дієву підтримку!», – написав він.

У Європейському Союзі очікують, що запит президента України Володимира Зеленського невідкладно надати Києву членство у Союзі надійде найближчим часом, після чого розпочнеться процедура його розгляду. Про це на умовах анонімності в понеділок у Брюсселі повідомив журналістам високопоставлений європейський урядовець.

Україна має вступити до Європейського союзу, заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн. Про це вона сказала, відповідаючи на питання про масові акції солідарності, які пройшли по всій Європі на підтримку України, в яку в четвер вранці вторглися російські війська Володимира Путіна.

«Згодом Україна має вступити до ЄС, ця країна – одна з нас, і ми хочемо бачити її у європейській сім'ї», – сказала фон дер Ляйєн.

При цьому вона нагадала, що Україна уже бере участь у деяких європейських процесах, наприклад, в інтеграції внутрішнього ринку в єдиний ринок ЄС, а також в енергетиці.

Вступ України до ЄС також підтримали президент Польщі Анджей Дуда, прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков, президент Румунії Клаус Йоганніс, президент Литви Ґітанас Наусєда, голова МЗС Чехії Ян Липовський, а також Естонія, Латвія, Словаччина, Словенія тощо.

Перш ніж країна подасть заяву про вступ, вона, як правило, повинна підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Україна вже має такий документ: політичну частину угоди було підписано 21 березня 2014 року, економічну частину – 27 червня 2014 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: