Ініціатор листа нобелівських лауреатів на підтримку України радить науковцям переймати досвід Ейнштейна

Ініціатор листа нобелівських лауреатів на підтримку України радить науковцям переймати досвід Ейнштейна
Плакат на акції протесту проти збройної агресії Росії щодо України. Краків, Польща
фото Радіо Свобода

Альберт Ейнштейн і низка фізиків писали президенту США Франкліну Рузвельту листа про наслідки дій Гітлера

Під час Другої світової війни Альберт Ейнштейн і ще низка фізиків надіслали листа президенту США Франкліну Рузвельту, у якому повідомили про те, що Німеччина веде дослідження з метою створення атомної бомби. Хоч і не відразу, та американська влада почула цей лист і він запустив американський атомний проєкт. Цей історичний факт нагадав під час інтерв’ю «Главкому» ініціатор листа нобелівських лауреатів на підтримку України, російсько-американський хімік, професор фармацевтичного факультету, директор Центру нанотехнологій у доставці ліків і співдиректор Каролінського інституту наномедицини при Університеті Північної Кароліни в Чапел-Хілл Олександр Кабанов.

27 березня нобелівські лауреати і сотні інших учених опублікували відкрите звернення із закликом про негайне збільшення допомоги Україні. Загалом лист підписали 42 нобелівські лауреати (зокрема українка Олександра Матвійчук) і понад 800 учених «Хтось вважає, що зараз знову підписувати безглуздо. Хтось вважає навпаки, мовляв, нехай Путін хоч усіх уб'є, я все одно підпишу. Буде хоч якась користь для людства», – вважає професор.  

Кабанов переконаний: лист, написаний вченими, зіграє свою роль. «Зараз триває непроста, складна розмова в Конгресі щодо виділення $60 млрд. До канікул у Конгресі ми, люди, які підтримують Україну, дзвонили спікеру Палати представників Джонсону, який нібито на прохання Трампа все це тримає (не ставить на голосування законопроєкт про допомогу Україні)», – розповів вчений.

«Ви пам'ятаєте ідею Байдена запросити Зеленську і Навальну до Вашингтона. Зеленська тоді відмовилася зі зрозумілих причин. Навальна теж не приїхала. Тому я звернувся до «Меморіалу», співголовами якого є люди з України, Росії та Білорусі.  Вони обговорювали цей лист і ухвалили рішення до нього приєднатися», – розповів вчений. розповів Кабанов.

Вчений зізнався, що йому не радили перекладати лист українською мовою, бо українці не зрозуміють, чому в одному листі, в одному пакеті змішали і Навального, і російську опозицію, і допомогу Україні.

Читайте також: Маніяк не зупиниться. Кучма звернувся до західних політиків, які схиляють Україну до переговорів з Путіним

Але, зазначив Кабанов, зараз навіть у Росії на акції «за мир», не зважаючи на жахливі репресії, зараз виходить набагато більше людей, ніж раніше. На його думку, ніякого миру не буде, поки в Росії залишається нинішній режим.

Під час Другої світової війни Альберт Ейнштейн і ще низка фізиків надіслали листа президенту США Франкліну Рузвельту. Вони написали про те, що Німеччина веде дослідження, щоб створити атомну бомбу. Авторами більшої частини листа були фізики-емігранти з Угорщини Лео Сілард, Юджин Вігнер і Едвард Теллер. Відправив лист Рузвельту Альберт Ейнштейн 2 серпня 1939 року.

Ініціатор листа нобелівських лауреатів на підтримку України також попередив людство про наслідки дій Путіна. Повномасштабна війна в Україні втратила локальний характер, це більше не війна Росії та України і навіть не війна божевільного Путіна з усім Заходом. Це те, що може призвести до кінця людства. 

Раніше Леонід Кучма заявив, що головний чинник, який привів до вторгнення – це Путін, але запобігти нападу було б можна, якби Росія від початку бачила в Україні не легку здобич, а серйозну силу, здатну на спротив. Таку заяву він зробив у інтерв'ю інформаційній агенції «Кіодо цусін» (Японія).  На думку Кучми, 2014 рік – це одна з тих точок, коли «щось пішло не так». Україна мала тоді показати силу та готовність до спротиву. Але не лише вона.

Також Кучма пояснив, чим обернеться для США відмова від підтримки України. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Полковник Андрій Білецький виступив по відеозв'язку
Андрій Білецький про наступ росіян під Авдіївкою: «Ця кампанія зараз найскладніша»
У листопаді 2014 року Комуністична партія подарувала Благодійному фонду сприяння соціально незахищеним верствам населення низку нерухомого майна у столиці
Імперія нерухомості Петра Симоненка. Господарський суд Києва зробив крок до конфіскації
Очільник Одеської військової адміністрації вважає, що комусь вигідно розповсюджувати паніку всередині України, стосовно так званої «ПМР» та Гагаузії
Глава Одеської ОВА: З початку повномасштабної війни СБУ перевірила понад 5 тис. людей в області
Мешканці міста Енгельс начебто чули звук двигуна в небі
У російському Енгельсі пролунав вибух – над аеропортом нібито збили БПЛА (відео)
За попередніми даними, площа загоряння становить близько 3 тис. кв.м
Під Москвою загорівся завод «Електроізоліт» (фото, відео)
Прем'єр Польщі Туск заявив про найкритичніший момент для світової безпеки з часів Другої світової війни
«Наступні два роки вирішать усе»: Туск закликав Європу готуватися до загрози нової війни
Наступальні дії ворога у зимово-весняний період були очікуваними, тому українська армія готувалася до них
Генерал оцінив, чи здатний Путін розгорнути великий наступ найближчим часом
На думку Кубілюса, саме перемога України вирішить на європейському континенті всі проблеми безпеки
Чи треба розвалювати Росію? Європарламентар закликав українців бути прагматичнішими
Партію «Консервативний рух» було зареєстровано у 2021 році
Грузія заборонила проросійській партії брати участь у виборах
Дата публікації новини: