На суддів, які визнали націоналізацію Приватбанку незаконною, тиснули? Вища рада правосуддя вимагає розкрити деталі розслідування

На суддів, які визнали націоналізацію Приватбанку незаконною, тиснули? Вища рада правосуддя вимагає розкрити деталі розслідування

Трійка суддів Окружного адмінсуду Києва підозрює у тиску експрезидента Порошенка, голову НБУ Смолія і міністра юстиції Петренка

Вища рада правосуддя просить генеральну прокуратуру розкрити інформацію про розслідування злочинів щодо суддів Окружного адміністративного суду Києва, які 18 квітня 2019 року винесли рішення у справі націоналізації Приватбанку.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення ВРП від 1 серпня.

«З метою забезпечення незалежності та авторитету суддів Вища рада правосуддя звертається до генеральної прокуратури щодо надання інформації про розкриття і розслідування злочинів, вчинених стосовно суддів Окружного адміністративного суду Києва Ігоря Качура, Володимира Келеберди і Віталія Амельохіна», - сказано у заяві.

Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, який був доповідачем з цього питання, поінформував: генпрокуратура у листі від 20 травня повідомила ВРП, що за результатами розгляду заяв суддів Ігоря Качура, Володимира Келеберди і Віталія Амельохіна щодо втручання в їхню діяльність окремих вищих посадових осіб держави, внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 376 КК України (втручання в діяльність судових органів). Досудове розслідування ГПУ доручила здійснювати Державному бюро розслідувань.

У свою чергу ДБР сповістило Вищу раду правосуддя, що за заявами суддів Окружного адмінсуду Києва у справі Приватбанку були внесені відомості до ЄРДР по чотирьом кримінальним провадженням, які потім об’єднали в одне кримінальне провадження.

Як повідомляв «Главком», у грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію «Приватбанку».

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155,3 мільярда гривень.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва у складі суддів Качура, Келеберди і Амельохіна, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію «Приватбанку». Розгляд цієї справи тривав з червня 2017 року, її розмір перевищував 50 томів.

Того ж дня президент України Петро Порошенко зібрав нараду Раду національної безпеки і оборони щодо ризиків та загроз у зв'язку з ситуацією, що склалася з Приватбанком. Глава держави запропонував схвалити ряд доручень. Зокрема, Нацбанк має забезпечити безперебійну роботу всіх філіалів ПриватБанку та не допустити збої у функціонуванні цієї установи. Мінфін має проаналізувати ризики і загрози у зв'язку з таким рішенням суду та прорахувати можливі збитки державі.

Окрім того, Порошенко пропонував прискорити кваліфікаційне оцінювання суддів, в тому числі в частині доброчесності, в Окружному адмінсуді Києва.

СБУ та Генпрокуратура мали оцінити наявність підстави для порушення кримінальної справи «за неправомірне рішення суддів», А МЗС - своєчасно проінформувати міжнародних партнерів про ситуацію.

(для перегляду повного варіанту документу натисніть на зображення)

24-25 квітня судді Окружного адміністративного суду Києва звернулися до Вищої ради правосуддя (з проханням вжити реальних заходів з метою забезпечення захисту від свавільних і протиправних дій уже експрезидента, голови НБУ і міністра юстиції); Державного бюро розслідувань із заявами про вчинення злочину тодішнім президентом Петром Порошенком, головою Нацбанку Яковом Смолієм і міністром юстиції Павлом Петренком; Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо неприпустимості проведення оцінювання суддів Окружного адмінсуду Києва за вказівкою президента; Верховної Ради з питанням про ініціювання процедури імпічменту президента України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: