Голова зернової асоціації: Квоти на зернову продукцію по ЗВТ з Євросоюзом виглядають смішно

Голова зернової асоціації: Квоти на зернову продукцію по ЗВТ з Євросоюзом виглядають смішно

37% української зернової продукції йде в країни Євросоюзу

Очільник Української зернової асоціації вважає, для України економічний ефект від квот на зернову продукцію «нульовий»

Президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов в інтерв’ю «Главкому» розповів, чи відчули українські експортери зерна результат від Зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

«Головна перемога в тому, що відкриття зони вільної торгівлі з ЄС стимулює наших чиновників імплементувати європейські норми. Це перемога у просуванні українських товарів до Європи. Наша продукція сьогодні менш конкурентна від європейської, проте тепер вона буде покращуватися. Від цього виграють і внутрішні споживачі також», - заявив Горбачьов.

На думку експерта, українська зернова продукція менш конкурентоспроможна у зв’язку з тим, що у нас досі не змінені стандарти.

«Вони писалися ще в часи СРСР, коли наша країна була імпортером пшениці. Основну частину пшениці ми завозили, наприклад, з США. І всі норми і стандарти у нас прописувалися виключно для переробників всередині країни. Сьогодні, коли ми щорічно виробляємо 26-27 млн тонн пшениці, з яких 17,5 млн тонн експортуємо, звісно, треба більше звертати уваги на зовнішні ринки та зовнішні стандарти», - додає президент Української зернової асоціації

Горбачьов вважає, окрім того, що Україні потрібно покращувати якість води, що використовується, також потрібно покращувати, наприклад, якість борошна та хліба, який випікається.

«Для цього потрібно змінити процеси, описані в стандартах ще в радянські часи. Про що саме мова? От у Франції для випікання хлібу використовують пшеницю більш низької якості, але отримують більш якісний хліб, ніж у нас. Бо у них є можливість це борошно змішувати з іншими добавками, в тому числі, із клейковиною. Суху клейковину можна додавати в борошно зі слабкою клейковиною і отримувати його вищої якості», - радить голова УЗА.

Також профільний експерт розповів, що для українського експорту зерна означають квоти, отримані з початком дії зони вільної торгівлі

«Квоти на зернову продукцію виглядають смішно. 37% нашої зернової продукції йде в країни Євросоюзу. А нам виділяють просто смішні квоти. Ну, наприклад, за квотами ми можемо експортувати 625 тис. тонн кукурудзи. А ми туди відправляємо близько 5 млн тонн. Оці безмитні 625 тисяч – це, звісно, додаткова можливість. Але за великим рахунком для зернового ринку це абсолютно ніщо. Економічний ефект від таких квот нульовий», - резюмував Горбачьов.

Детальніше читайте в інтерв’ю: Микола Горбачьов: Якщо нинішні тенденції збережуться, до 2022 року Україна збиратиме 100 млн тонн зерна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: