Голова Чернівецької ОДА прокоментував смерть двох молодих братів від Covid-19

Голова Чернівецької ОДА прокоментував смерть двох молодих братів від Covid-19
Померлі брати інфікувалися в Україні

«Якщо б хлопці були абсолютно здорові, то вони б не померли», - Осачук

На початку тижня, 20 квітня, у Чернівецькій області помер чоловік 2000 року народження із двобічною пневмонією. Уранці 21 квітня помер його 24-річний брат. У двох померлих братів на Буковині підтвердили Covid-19. 

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому покійних братів не врятували та які вони мали супутні захворювання.

«Якщо б хлопці були абсолютно здорові, то вони б не померли, як би це зараз цинічно з моїх вуст не звучало. Вони поступили до лікарні у дуже запущеному стані. Пневмонія прогресувала настільки, що врятувати їх лікарі вже не змогли. Я думаю, мав місце хибний оптимізм і віра у власний імунітет. Думали: перетерплю, переборю, якось воно минеться. А коли вже притисло так, що край, звернулися до лікарні. Але це, на жаль, не допомогло. Після розтину мені сказали, що у них в обох була дуже важка форма пневмонії і пієлонефрит. Тобто причина смерті все ж таки пневмонія, але були проблеми з нирками і в обох підтверджений Covid-19», - заявив Осачук.

Він також вважає, що помилка була у тому, що хворі не зверталися до лікаря.

«До речі, не зверталися не тільки вони, а і інші члени їхньої родини. Це, очевидно, говорить про те, що родина займалася самолікуванням. Не хочу зараз давати оціночних суджень, тому що я не знаю, чи вони просто терпіли, чи пили чай, чи лікувалися, чи вживали якісь медикаменти. Але факт –  вони не звернулися до лікаря. У нас рідко коли сімейні лікарі самі проявляють ініціативу і у кожного питають про стан здоров’я. Є громадяни з груп ризику, і я точно знаю, що всі сімейні лікарі тримають на щоденному контролі таких людей», - додав глава ОДА.

За його словами, ще під контролем лікарів ті, кому більше 60 років, або ті, хто тільки повернувся з-за кордону і перебуває на самоізоляції, або ті, які звернулися зі скаргами, з симптомами можливої хвороби.

«Якщо є симптоми, тоді є щоденний контакт з лікарем, двічі на день», - запевняє Осачук.

Очільник Чернівецької облдержадміністрації розповів, що померлі хлопці інфікувалися в Україні.

«Це внутрішнє зараження. Ми можемо говорити про це, так стверджують вірусологи. Казала і головний санітарний лікар Чернівецької області Наталія Гопко: кожен мешканець Чернівецької області сьогодні може бути інфікованим коронавірусом. Тобто в нас поширення вірусу так далеко пішло, що тепер це тільки внутрішні випадки. Зовнішні – поодинокі і зараз вже взагалі не грають ніякої ролі», - додав він.

Журналіст «Главкома» також попросив Осачука відповісти, чи проводилося розслідування щодо того, як 16 березня у Чернівцях померла молода жінка, у якої виявили коронавірус. Це була перша смерть від хвороби в регіоні. Лікарі казали, що жінка мала багато супутніх захворювань. Тоді матір померлої написала критичний лист на адресу лікарів.

«Розтин тієї жінки не робили, поховали її буквально на другий день після смерті. Лікарі кажуть, що там був такий букет сукупних хвороб, про які померла не заявляла. Зокрема про те, що у неї була онкологія головного мозку, жінка мала проблеми з серцем, вагу під 160 кілограмів, діабет. У неї стався епілептичний приступ, внаслідок цього вона померла», - відповів Осачук.

На запитання, чому розтин не проводили, очільник ОДА додав:

«Лікарі констатували, що померла вона не від коронавірусу. І на цьому все».

Нагадаємо, 21 квітня у Чернівецькій області поховали двох братів, які померли у Сторожинецькій центральній районній лікарні від коронавірусу. Через карантин труни з тілами юнаків не заносили до церкви, а відразу відвезли на кладовище.

Як відомо, Буковина – епіцентр коронавірусної пандемії в Україні. Найменша область країни має найбільшу кількість виявлених хворих на Covid-19. Станом на суботу, 25 квітня, в регіоні вже зафіксовано 1308 випадків інфікування, померли 30 людей. За останню добу зафіксована рекордна кількість інфікованих – 109 осіб, хоча попередньої був спад - 59.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: