Глава ЦВК назвав дві причини для можливого скасування місцевих виборів

Глава ЦВК назвав дві причини для можливого скасування місцевих виборів
Чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року
Фото: Главком

Карантин не є юридичною перешкодою для проведення виборів

Місцеві вибори, намічені на жовтень цього року, можуть не відбутися тільки в разі введення воєнного або надзвичайного стану в країні.

Про це в інтерв'ю виданню «Лівий берег» заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко.

При цьому він визнав ризик того, що люди можуть боятися брати участь у будь-якому виборчому процесі в умовах карантину.

«Якщо не буде прийнято рішення про призначення виборів або вони не будуть призначені на більш пізній термін, то так, формально це буде порушенням», - вказав Діденко.

Але в разі введення надзвичайного стану або внесення змін до Конституції про перенесення виборів, - це не буде вважатися порушенням, додав він.

«Карантин не є юридичною перешкодою для проведення виборів. До речі, карантинні заходи почалися під час наближення до завершення виборчого процесу в 179 виборчому окрузі в Харківській області, де проходили проміжні вибори народного депутата 15 березня», - нагадав Діденко.

Раніше перший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов в інтерв’ю «Главкому» запевнив, місцеві вибори пройдуть восени, якщо з боротьбою проти поширення коронавірусу буде все добре.

До відома, тільки з 1 березня по 1 квітня 44 країни скасували вибори через поширення коронавірусу, які були заплановані в цей період.

Нагадаємо, відповідно до статті 141 Конституції України чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Таким чином, чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Згідно з чинним законодавством Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: