Двоє чоловіків закидали «коктейлями Молотова» пам’ятник радянській армії. Суд оголосив вердикт

Двоє чоловіків закидали «коктейлями Молотова» пам’ятник радянській армії. Суд оголосив вердикт
Пам`ятник на честь радянських воїнів-визволителів у Чернігові

Суд визнав винних за статтею осквернення пам'ятника, спорудженого в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни

Новозаводський районний суд Чернігова визнав винними двох чоловіків за ч. 3 ст. 297 КК України і призначив покарання у вигляді обмеження волі терміном чотири роки, яке замінив на іспитового термін три роки кожному з обвинувачених.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 26 березня.

За даними досудового розслідування, 12 липня 2019 року близько  23 години у Чернігові обвинувачені, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, прибули до пам`ятника на честь радянських воїнів-визволителів у вигляді бойового танку Т-34 періоду Другої світової війни. Вони принесли з собою легкозаймисту суміш у двох скляних пляшках, після чого підпалили у кинули в металевий корпус танку, який загорівся.

У суді обоє чоловіків не визнали своєї вини. Один із них вважав, що своїми діями продемонстрував  акт політичного мистецтва під назвою «Деокупація» з метою показати лицемірність та дволикість політики національної пам`яті.

 «Танк , який  був підпалений, є символом Радянського Союзу, символом армії. Армія - це частина окупаційного режиму. Танк не може бути пам`ятником про пам`ять людини, танк - це зброя, це символ вбивства так само, як кулемет, ніж. Цей танк символізує наругу пам`яті про тих, які постраждали від цього радянського тоталітарного режиму. У цьому полягає сенс цієї акції», - вважав обвинувачений.

Інший співучасник назвав цей вчинок  «художньою акцією».

Водночас суд дійшов висновків, що дії обвинувачених  правильно кваліфіковані  за ч. 3 ст. 297 КК України , як  осквернення пам`ятника, спорудженого в пам`ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни за попередньою змовою групою осіб.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: