Депутат розказав, коли Українська церква отримає автокефалію

Депутат розказав, коли Українська церква отримає автокефалію

Українці повинні мати власну автокефальну православну церкву, - Віктор Єленський

Надання Україні Вселенським Патріархом Варфоломієм Томосу відносно Української помісної автокефальної церкви стане фундаментальним рішенням та актом великої справедливості, що дасть можливість українським православним стояти поруч з усім православним світом. Про це заявив член Комітету ВР з питань культури і духовності, представник фракції «Народний фронт» Віктор Єленський.

Народний депутат зазначив, що Вселенський Константинопольський патріарх Варфоломій «вважає ненормальною ситуацію, коли мільйони українців не вважаються такими, що перебувають за спасительною огорожею церкви тільки тому, що вони не хочуть підпорядковуватися і йти у фарватері політики патріарха московського Кирила, який в свою чергу йде в фарватері кремлівської пропаганди і взагалі кремлівської політики».

Таким чином, за словами Єленського, після довгих перемовин та ознайомлення з ситуацією в Україні Патріарх Варфоломій вирішив піти назустріч українським православним і надати їм Томос про автокефалію Української православної церкви.

Нардеп зазначив, що перед цим до Патріарха мають звернутися православні єпископи, президент та Верховна Рада України. За його словами, ймовірно вже у четвер, 19 квітня, за таке звернення проголосує український парламент.

Депутат зауважив, що  відповідне рішення Вселенський Патріарх може ухвалити на найближчому Синоді, що відбудеться у травні.

У той же час Єленський підкреслив, що офіційна Москва та РПЦ будуть, які і багато років до цього, всіляко протидіяти такому рішенню Вселенського Патріарха, аби за будь-яку ціну не допустити незалежності Української православної церкви.

«Москва постійно, масштабно і дуже наполегливо опирається та блокує всі без винятку спроби та намагання України та українських православних здобути автокефальний статус. Цим займається російська дипломатія, російські спецслужби та адміністрація президента Російської Федерації. І вони це не приховують. Вони вважають, що це один з важливих зовнішньополітичних векторів діяльності Російської Федерації – блокувати Україну, в тому числі у церковному питанні», - підсумував парламентар.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко написав офіційне звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія І із проханням надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні і попросив Верховну Раду підтримати відповідне звернення.

Порошенко розраховує, що рішення щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні буде прийняте до 1030-річчя Хрещення України-Русі.

Читайте також:

Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: