Дефіцит води в Україні: експерти кажуть, що панікувати зарано

Дефіцит води в Україні: експерти кажуть, що панікувати зарано
У басейнах деяких річок спостерігається дефіцит води
Фото ілюстративне

Експерти радять знизити витрати води на деяких виробництвах

Нещодавно в Раді національної безпеки та оборони заявили про необхідність розробки водної стратегії країни, а в Державному агентстві водних ресурсів повідомили про ймовірність водного дефіциту в басейнах деяких річок.

Чи справді Україні загрожує дефіцит води, обговорювали на телеканалі «Київ» у спецпроєкті «Карантин».

В.о. голови Державного агентства водних ресурсів України Михайло Хорєв розповів в ефірі програми, що через аномально теплу і безсніжну зиму ще в лютому почали заповнювати каскад водосховищ та інші водойми, тоді як зазвичай це роблять у травні. «На сьогодні дещо вдалося врегулювати рівень, але ми ще далекі від ідеалу», - сказав він.

При цьому Хорєв вважає, що заяви деяких херсонських аграріїв щодо нестачі води для полів - сильне перебільшення. Води досить і для пуску в Крим, але на сьогодні це абсолютно неможливо з технічних причин навіть при дуже сильному чиємусь бажанні, зазначив він.

А еколог Валерій Грищук, член ГО «Рада екологічної безпеки», вважає, що рішення РНБО було недостатнім, оскільки жодне з питань насправді не було розглянуто всебічно. Проблема насправді глибша, ніж наслідки посухи.

Що ж до можливого дефіциту води, то, на думку Грищука, поки рано панікувати. Дійсно, у звичайний рік до цього часу випадало близько 220-230 мм опадів, зараз - тільки 170. І все ж наша країна ще поки не в такому кризовому становищі, як, скажімо, Ізраїль. Але все одно потрібно переходити на режим економії. Причому, науково-обґрунтований, на основі високих технологій, щоб бути захищеними в майбутньому. І в першу чергу, необхідно знизити витрати води на деяких виробництвах.

«На підприємствах треба впроваджувати замкнутий цикл. Але для цього необхідно очищати воду. Але проблема в тому, що в Україні маса підприємств, які відпрацьовану воду, забруднену відходами їх виробництва, замість очищення просто розбавляють чистою з водойм і скидають назад. А за нормативами виглядає так, ніби вона очищена. За таке потрібно серйозно карати», - розповів еколог.

Питання водних ресурсів розглядалося на засіданні робочої групи РНБО «з питань безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою в населених пунктах України».

Раніше кліматолог пояснив Главкому, чому Україну залишає вода.

Зазначимо, що Бессарабія через посуху практично залишилася без зернових.

Як повідомлялося, у Чернігові висохло озеро, в якому понад тисячу років тому проводили перші обряди хрещення.

Нагадаємо, що на Чернігівщині рівень води в Десні впав до історичного мінімуму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: