ДТЕК Ахметова за підтримки Єврокомісії та урядів України і Данії реалізує найбільший приватний інвестпроєкт в енергетиці України

ДТЕК Ахметова за підтримки Єврокомісії та урядів України і Данії реалізує найбільший приватний інвестпроєкт в енергетиці України
Інвестиції у другу чергу Тилігульської ВЕС складуть 450 млн євро
фото: ДТЕК

Для зміцнення енергобезпеки України ДТЕК і Vestas побудують найбільшу вітрову електростанцію за 0,5 млрд євро

Група ДТЕК і Vestas 4 грудня на кліматичній конференції ООН COP28 підписали меморандум про взаєморозуміння щодо завершення будівництва найбільшої у Східній Європі вітрової електростанції – Тилігульської ВЕС у Миколаївській області. Проєкт підтримано Європейською комісією та урядами України і Данії. Про це йдеться в повідомленні ДТЕК. 

«Меморандум про взаєморозуміння між ДТЕК та Vestas, провідним світовим виробником вітрових турбін, передбачає, що данська компанія поставить вітрові турбіни в Україну для будівництва другої черги Тилігульської ВЕС», – йдеться в ньому.

Підписання відбулося у присутності єврокомісара з енергетики Кадрі Сімсон та міністра енергетики України Германа Галущенко. 

ІІ черга ВЕС буде складатись з 64 вітротурбін (по 6 МВт) із загальною потужністю 384 МВт. 

Фінально І та ІІ черги ДТЕК Тилігульської ВЕС матимуть потужність 500 МВт (83 вітротурбіни). Станція буде здатна виробляти близько 1,7 ТВт-г електроенергії щороку. Цього достатньо для потреб 900 тис. домогосподарств. Очікується, що проєкт дозволить скоротити викиди СО2 щороку на 1,7 млн тон.

ДТЕК готовий розпочати будівництво другої черги ВЕС у 2 кварталі 2024 року, а закінчити будівництво в кінці 2025 року. Поступове підключення до мережі змонтованих вітротурбін очікується з кінця 2024 року.

Інвестиції у другу чергу Тилігульської ВЕС складуть 450 млн євро та будуть профінансовані за рахунок коштів компанії, а також передових західних банків під державні гарантії.

Проєкт ВЕС відповідає концепції розвитку в Україні розподіленої генерації, яка була підтримана президентом Володимиром Зеленським.

Як зазначається в повідомленні, проєкт Тилігульської ВЕС розроблений у відповідності із затвердженою акціонером ДТЕК Рінатом Ахметовим довгостроковою стратегією компанії щодо досягнення вуглецевої нейтральності та інтеграції у єдиний ринок країн Європейського Союзу. 

«Це ще одне свідчення високої довіри західних інвесторів до Групи ДТЕК, яка неодноразово підтверджувала репутацію відповідального партнера. Ми віримо в перемогу України та не чекаємо закінчення війни, щоб залучати власний та західний капітал у створення нової інфраструктури. Тилігульська ВЕС суттєво збільшить стійкість енергосистеми, допоможе укріпити енергетичну безпеку країни і зробить Україну регіональним лідером декарбонізації та енергетичним хабом Європи», — зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. 

Нагадаємо, ДТЕК під час війни збудував та запустив в роботу першу чергу Тилігульської ВЕС потужністю 114 МВт в Миколаївській області. Це перша у світі вітроелектростанція, яка була збудована під час війни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

«Укренерго» має критичну проблему з неоплатами з боку тисяч підприємств, які отримують електроенергію на балансуючому ринку
«Укренерго» прогнозує у 2024 році ціну продажу «зеленої» електроенергії на чверть нижчою, ніж оцінює НКРЕКП
Компанії-члени E.DSO підтримали Концепцію розвитку електромереж ДТЕК Мережі та підтвердили, що вона повністю відповідає європейським нормам розвитку електромереж
Європейська асоціація E.DSO погодила концепцію розвитку електромереж ДТЕК Мережі
ДТЕК Мережі спрямували 105,6 млн грн на формування додаткового аварійного запасу обладнання для аварійних бригад
Майже 1000 аварійних бригад енергетиків ДТЕК перейшли у посилений режим роботи напередодні зими
В ДТЕК нагадують, що складні погодні умови можуть призвести до падіння дерев та обриву проводів
Після негоди енергетики ДТЕК повернули світло 30 тис. домогосподарств на Одещині
«Укренерго» накопичило майже 33 млрд грн боргу перед державним «Гарантованим покупцем»
Борг «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем» збільшився до майже 33 млрд грн
«Відновлено роботу 773 трансформаторних підстанцій»
Енергетики ДТЕК повернули світло майже 40 тис родин після негоди
Енергетики повертають світло після обстрілів
Через удар по енергооб’єкту під Одесою без світла залишилися 2 тис. домівок
У Києві відкрили мурал, присвячений силам ППО та енергетикам
«Захисники світла». У Києві відкрили мурал, присвячений силам ППО та енергетикам
Фахівці відновлюють лінії електропередач після негоди
За добу енергетики ДТЕК повернули світло 288 тис. домогосподарств
Дата публікації новини: