Таджицький опозиціонер Мухіддін Кабірі: Наполягаю, усі без винятків таджики мають виїхати з Росії

Таджицький опозиціонер Мухіддін Кабірі: Наполягаю, усі без винятків таджики мають виїхати з Росії

Таджицький опозиціонер Мухіддін Кабірі: Наполягаю, усі без винятків таджики мають виїхати з Росії

Глава Партії Ісламського Відродження Таджикистану Мухіддін Кабірі змушений сьогодні перебувати у Німеччині від переслідування режиму Еммомалі Рахмона
фото з відкритих джерел

«Наші спецслужби попереджали росіян»

22 березня у Москві стався кривавий теракт. Згодом, цілком передбачувано, кремлівська верхівка у масовому вбивстві росіян у «Крокус Сіті Холі» звинуватила Україну. Сталося це попри те, що відповідальність за теракт взяли на себе радикальні ісламісти з терористичної організації ІДІЛ.

Паралельно зі звинуваченнями на адресу Києва Москва взялася просувати у маси версію, за якою головними виконавцями були четверо громадян республіки Таджикистан. У Душанбе спочатку спробували звинувачення відкинути. Проте ФСБ розпочала кампанію із залякування й допитів таджиків.

«Главком» поспілкувався із лідером головної опозиційної політичної сили Таджикистану Партії ісламського відродження Мухіддіном Кабірі. Політик нині перебуває у вимушеній еміграції, живе в Берліні. За словами Кабірі, керівництво його країни в особі президента Еммомалі Рахмона нічого не робить для захисту таджиків, котрі мешкають на території РФ. Більш того, офіційний Душанбе всіляко намагається довести співучасть особисто Кабірі та його партії в організації подій у «Крокус Сіті Холі». І все це для того, щоб дискредитувати політичну силу, яку вже й так заборонено на території Таджикистану. А її лідера президент Рахмон давно мріє бачити на лаві підсудних. Як стверджує сам Кабірі у розмові з «Главкомом», Рахмон неодноразово робив запити на його екстрадицію.

Мухіддін Кабірі: Путіну вже не потрібно влаштовувати криваві теракти. І без того він робить у Росії все, що йому заманеться. На фото – ймовірна спецоперація ФСБ – підірвані житлові будинки у Москві 1999 року
Мухіддін Кабірі: Путіну вже не потрібно влаштовувати криваві теракти. І без того він робить у Росії все, що йому заманеться. На фото – ймовірна спецоперація ФСБ – підірвані житлові будинки у Москві 1999 року
фото з відкритих джерел

Пане Мухіддіне, наскільки ви довіряєте версії, що саме четверо таджиків винні (російська влада звинуватила у скоєному Ріводжіддіна Ісламова, Махмадрасула Насріддінова, Рустама Назарова та Шохіджоні Сафолзода)? Чому саме таджики? Бачите у цій історії руку ФСБ?

Не виключаю, що саме таджики там були замішані. Не знаю, як саме. Чи були вони безпосередніми виконавцями, які розстрілювали беззбройних людей. Або ж виконували якусь роль другого плану. Наприклад, для того, щоби збити з пантелику російських силовиків і слідчих.

Залишаю цю частину аналізу на потім. Бо дуже багато суперечливих даних. Усе це не дозволяє дати однозначну відповідь.

Як би там не було, гадаю, що якщо був хтось зацікавлений у теракті, то це тільки спецслужби. Як Росії, так і Таджикистану. Це ні в якому разі не могло організувати вище керівництво РФ. Тому, що Володимир Путін, на відміну від попереднього схожого інциденту з «рязанським цукром», зараз не потребує створення такої ситуації, як тоді. Він же і без того повністю все контролює. І робить, що йому тільки заманеться. Без потреби якось виправдовувати свої рішення. Повторюсь, можливо, це було вигідно комусь із спецслужб обох країн, але в якийсь певний момент контроль над подіями було втрачено.

Підриви житлових будинків у Росії – серія терористичних актів у російських містах Буйнакськ, Москва та Волгодонськ 4–16 вересня 1999 року. Унаслідок терактів 307 осіб загинули, понад 1700 постраждали, дістали поранення різного ступеня тяжкості.

На думку багатьох спостерігачів і аналітиків, у тому числі дослідника й історика Юрія Фельштинського, колишніх співробітників ФСБ Олександра Литвиненка, Михайла Трепашкіна, політолога Андрія Піонтковського та багатьох інших, вибухи були організовані ФСБ. Внаслідок тих трагічних подій авторитет тоді ще прем’єра Путіна у суспільстві зміцнився. І врешті це дозволило йому сісти у президентське крісло. Мішки, у яких була вміщена вибухова речовина, терористи підписали «Рязанський цукор». Насправді ж там містився гексоген.

«Маючи інформацію з кількох джерел, росіяни не запобігли теракту. Значить хтось у Кремлі був зацікавленим»

Під спецслужбами маєте на увазі ймовірну причетність ФСБ? Вони могли діяти без відома Путіна у спілці зі своїми таджицькими колегами?

Не виключаю цього. Найцікавіше для мене, що не лише американці попереджали про теракти росіян. Таджицькі спецслужби теж зверталися із попередженням. Тут виникає питання: якщо росіяни не вірять заходу на тлі війни, то чому б мали не вірити таджикам, які дуже тісно з ними співпрацюють? Якщо маючи інформацію з кількох джерел, росіяни не змогли чи не захотіли запобігти теракту, значить хтось у Кремлі був зацікавленим.

Але згадуючи попередження про теракт російський вождь і словом не обмовився про таджицьке джерело інформації. Він лише критикував за залякування західні розвідки.

Головне тут, чому це все сталося за наявності попереджень. І як можна було, маючи попередження, дозволити масовий захід на декілька тисяч людей? Шість років тому, у липні ІДІЛ у Таджикистані здійснив теракт проти іноземних велотуристів.

29 липня 2018 року у Хатлонській області Таджикистану невідомий водій легковика наїхав на чотирьох туристів, що подорожували на велосипедах і зник з місця події. Перед тим його пасажири вийшли з авта й напали на велосипедистів з холодною та вогнепальною зброєю. До суду дожив лише 1 нападник із п’яти – Хусейн Абдусаманов. Його спільників ліквідували представники таджицьких сил безпеки. Загинули двоє громадян США, а також нідерландець та швейцарець.

За два тижні до цього у Душанбе мав відбутися концерт за участю зарубіжних виконавців. Потім було повідомлення, що сцецслужби скасували концерт. Сказали, що є загроза терористичної атаки. А вже згодом стався теракт за 100 кілометрів на південь від столиці. А музичну подію тоді таки провели. Незважаючи ні на що.

За півтори години після трагедії, коли нападників убили, генпрокуратура Таджикистану заявила про причетність мою та моєї партії до теракту як організаторів. 

Кабірі бачить схожість між поведінкою таджицької влади 2018 року, коли джихадисти напали на велосипедистів і російської влади сьогодні
Кабірі бачить схожість між поведінкою таджицької влади 2018 року, коли джихадисти напали на велосипедистів і російської влади сьогодні
фото: Cortesy Photo

До того ж вашу політичну силу визнано «екстремістською» у Таджикистані та низці інших країн колишнього соцтабору ще у 2015 році. 

Саме так.

Ще за декілька годин ІДІЛ таки взяв на себе відповідальність за той напад на туристів. Але Еммомалі Рахмон вперто не хотів цьому вірити. Тільки через декілька тижнів, коли вже було нікуди дітися, бо очевидно, що винен саме ІДІЛ, вони вже визнали. Мовляв, ну добре-добре, хай буде, що ісламісти організували, але все одно начебто на замовлення нашої партії.

Подібне я спостерігаю сьогодні у Росії. Ніяк не хочуть визнати правду. Кажуть, що навіть, коли ІДІЛ це й зробив, то точно на замовлення України.

Партія ісламського відродження Таджикистану веде свою історію з 1973 року, але офіційно була заснована на установчих зборах 26 жовтня 1991 року.

З моменту розпаду СРСР і до 29 вересня 2015 року це була єдина ісламська партія, яка офіційно та легально діяла на території пострадянської Центральної Азії та всього пострадянського простору.

29 вересня 2015 року партія була визнана Верховним судом Республіки Таджикистан «терористичною організацією» і заборонена на всій території республіки. Партія також визнана терористичною та екстремістською в регіональній антитерористичній структурі ШОС, до якої входять Китай, Росія, Індія, Іран, Пакистан, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан і Таджикистан, а також в ОДКБ, куди входять Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Вірменія.

Могло бути так, що криваву стрілянину у Москві організували силовики в рамках війни «веж» Кремля за вплив на свого лідера? На роль спецслужб натякав болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв. Він же раніше говорив і про конфлікт так званих веж.

Путін вже 25 років при владі. За цей час сформувалися цілі групи впливу всередині самої системи. Представники цих груп розуміють, що Путін навряд пробуде біля керма більше, ніж шість років. Тож треба готуватися до майбутнього. Для цього вже закладається фундамент. У майбутньому може бути щось іще страшніше в контексті боротьби за вплив всередині Кремля. Якщо переможуть яструби, то теракти будуть продовжуватися далі.

Таджицька влада спочатку надала докази непричетності громадян Таджикистану до теракту у Москві. Які зараз стосунки між керівниками РФ та Таджикистану?

Насправді, вони просто відкинули частину звинувачень, вказавши на те, що троє з чотирьох підозрюваних були на момент вчинення злочину у своїй країні. А далі замовкли. І жодної правової підтримки звинуваченим.

Потім Рахмон зідзвонився з Путіним. Але навіть не просив останнього уникати перекладання відповідальності за інцидент на всіх таджиків, що перебувають нині у Росії. Більш того, на прохання російських слідчих, наші спецслужби допитують родичів підозрюваних, котрі мешкають у Таджикистані. Проти них почалися репресії.

Рахмон хоче показати, що виконує роль російського слідчого

Що силовики хочуть дізнатися шляхом таких допитів? Вибити якісь щиросердечні зізнання?

Рахмон хоче показати, що виконує частково роль російського слідчого. Тобто, допомогти Росії знайти винних серед таджикистанців. (29 березня, за повідомленнями Reuters, спецслужби Таджикистану затримали дев’ятьох людей, що, імовірно, пов’язані з виконавцями теракту у «Крокусі» - «Главком») При цьому він ані слова не сказав таджикам у Російській Федерації, що їм робити, враховуючи ту таджикофобію, котра там почалася зараз. Як не сказав і про заходи, що вживаються таджицькою стороною на захист власних співвітчизників. 

Навіть після інформації про катування фігурантів справи про теракт. Не просив поводитися хоч трохи гуманно з громадянами Таджикистану. Замість цього продовжив справляти свою учту з нагоди свята Наврузу

Навруз – свято початку нового року в іранських, деяких тюркських та деяких кавказьких народів, що були колись під владою Перської імперії. Свято відзначається 20, 21 чи 22 березня, тобто у день весняного рівнодення. 

Зібрав декілька тисяч гостей і святкував під танці та пісні. 

Фото Кабірі 2
Еммомалі Рахмон бенкетував, доки його співгромадян катували росіяни, каже лідер Партії ісламського відродження Таджикистану
фото: прес-служба президента Республіки Таджикистан

Будь-яка інша держава турбуватиметься про долю своїх людей. Навіть попри те, що вони можуть бути злочинцями.

Нинішня ж влада у Таджикистані просто виконує роль філіалу Слідчого комітету РФ у Таджикистані. 

У своєму коментарі на YouTube ви сказали, що цього разу вашу політсилу теж підозрюють у причетності до теракту. Тепер вже у «Крокус Сіті». З Таджикистану до Німеччини надходять запити на вашу екстрадицію? 

У мене ці запити в різні європейські держави про мою екстрадицію від керівництва Таджикистану лежать уже шість років на столі. Щоразу, приїжджаючи до Європи, Рахмон привозить новий і новий запит. Чи передає запити генеральним прокурором Рахмоном Юсуфом Ахмадзодом. Хочуть різними шляхами добитися свого. Навіть через Інтерпол. Цікаво, що у російських телеграм-каналах теж розповсюджують версію моєї участі у терористичному акті. При чому участі саме моєї особистої. Ніби-то я у співпраці з українцями все організував. 

Особисто ви? 

За моєю інсайдерською інформацією з Душанбе, президент Рахмон протягом двох діб, з невеликими паузами, проводив наради із силовим блоком. Готували свою власну версію, щоб якось прив’язати ці всі теракти до нас. Таджицький лідер сильно лютував через неспроможність підлеглих добитися екстрадиції мене та моїх соратників. 

Прямим текстом поскаржився, що ми роздаємо інтерв’ю. І таджицька влада у зв’язку з цим програє інформаційну війну. Він зробить чергову спробу просити екстрадицію, коли їхатиме до Парижа. Інформація про підготовку візиту була незадовго до подій у «Крокусі». 

Два місяці тому був уже в Берліні. Таджицька діаспора дуже гідно його зустріла там. Закидала кортеж яйцями. Одне яйце потрапило якраз у шибку вікна з боку, де сидів сам Рахмон. 

В момент атаки яйцями кортеж уже от-от мав припаркуватися біля резиденції канцлера Німеччини Олафа Шольца. У підсумку Рахмон так і прибув на брудному авто до резиденції Шольца. Є відповідне фото у мережі. 

Демонстрація таджицької діаспори під час приїзду Рахмона у Берлін у жовтні минулого року. На іншому фото Рахмон виходить зі свого авто, на склі якого видно сліди від розбитих яєць
Демонстрація таджицької діаспори під час приїзду Рахмона у Берлін у жовтні минулого року. На іншому фото Рахмон виходить зі свого авто, на склі якого видно сліди від розбитих яєць
колаж: Фергана

Просто так цього пробачити він не міг. Перед черговою поїздкою до Європи Рахмон наказав скласти список майна наших родичів у Таджикистані: у кого що є – будинок, авто, або квартира. І пригрозили: якщо наступного разу щось знову станеться або будуть протести діаспори знову – все майно конфіскують. 

«Ісламісти пропонують просту і привабливу альтернативу безпросвітній бідності у Таджикистані»

У Благовіщенську Амурської області підпалили торговий центр, що належить таджикам. Як  діаспора в РФ зреагувала на це? Чи відомо вам про ще якісь антитаджицькі інциденти? 

У Росії піднімається хвиля мігрантофобії. Зокрема і таджикофобії. Це може погано закінчитися для таджиків, що перебувають у Росії. Наприклад, таджицькі таксисти віднедавна скаржаться, що росіяни до них у авто не сідають через національну ознаку. Просто скасовують замовлення. Те ж саме в інших сферах. 

Тому я наполягаю: усі без винятків вони мають повернутися додому.

У майбутньому вони всі ризикують опинитися у дуже складній ситуації, коли доведеться усім доводити у РФ лояльність та патріотизм. А їм можуть у відповідь сказати підписати контракти, якщо не хочуть бути депортованими. Щоби йшли в Україну воювати на російському боці. 

Так, у Таджикистані складно, немає жодних перспектив. Але все ж таки це рідна земля. Рахмон усіх не кине за ґрати. У нас усього 7-8 в’язниць, а в Росії їх навпаки багато. До того ж, тепер вони уже наполовину порожні, адже злочинців відрядили на війну з українцями. 

У своєму зверненні у зв'язку останнім терактом у Москві ви застерегли таджицьких мігрантів від емоційних дій проти росіян. Просите не розглядати російську державу як ворога. Навіть, якщо будуть застосовуватися неправомірні дії, що уже є, проти таджиків. Чому це так важливо?

Таджики мають поводитися в Росії зважено. Інакше не можна, розуміючи, що усі вони – підозрювані де-факто. Можна дуже легко стати жертвою атак не лише з боку звичайних росіян, а й наразитися на гнів тамтешніх правоохоронців. Права пересічного таджика в Росії захистити нікому. Влада у рідній країні теж вирішила стояти осторонь.

Через помсту за скривджених таджиків ісламські екстремісти можуть скоїти щось гірше

Західні та світові ЗМІ прогнозують збільшення кількості терактів найближчим часом. На вашу думку, що може спровокувати наростання хвилі тероризму?

Коли Росія не визнала причетності ІДІЛ до теракту, то останні дуже розлютилися. Вони хочуть довести свою здатність вчиняти навіть більше за масштабами, ніж уже було.

Москва ж хоче показово покарати таджиків катуваннями, аби залякати населення і унеможливити подібні до «Крокуса» терористичні акції, на котрі могли б зважитися самі цивільні росіяни. Та це може дати і зворотний результат. Коли з міркувань помсти за скривджених таджиків ісламські екстремісти можуть скоїти щось ще гірше.

Науковий співробітник Carnegie Center Темур Умаров пише у своїй статті, що через бідність у Таджикистані багато молоді хоче долучитися, чи вже долучилася до лав ісламістів з ІДІЛУ або Талібану. Наскільки легко представники цих терористичних рухів можуть потрапляти до країни?

Не вірю, що молодь, нехай навіть і зубожіла, приєднується до ІДІЛ лише через гроші. Здійснити такий теракт, як у «Крокусі», за якихось 500 тис. російських рублів – маячня повна. Подібне роблять, у першу чергу керуючись власними переконаннями, а не жагою наживи.

Так, молодь залишає країну у пошуках кращого життя. І тільки там, у міграції вони стають членами рухів, як от ІДІЛ чи інші. Ті ж, хто доєднується до терористів безпосередньо на території Таджикистану, роблять це виключно через власні погляди: релігійні, політичні. Ісламісти пропонують дуже просту і привабливу альтернативу безпросвітній бідності, яка панує у Таджикистані. Якщо залишишся живим – станеш героєм. Коли ж судилося тобі загинути – будеш шахідом: таким чином, потрапляння напряму до раю гарантоване. Для молодої людини без жодної перспективи в житті, цей вибір доволі непоганий.

«Рахмон поводить себе з Путіним, як голова колгоспу перед секретарем обкому»

Як Таджикистан сьогодні допомагає Росії у війні з Україною?

Можу сказати лише про допомогу у перекиданні через свою територію техніки та зброї. Декілька місяців тому була авіакатастрофа ІЛ-76 у Душанбе. Там могла бути й зброя у тому числі. Тому не виключаю, що Рахмон допомагає логістично.

А якщо говорити про завод з виробництва «Шахедів», що з позаминулого року функціонує на території Таджикистану? Як він зараз працює?

Початково підприємство було призначене для виробництва якихось інших іранських БПЛА. Раз завод запустили ще тоді, отже, він і надалі собі працює. До речі, іранська сторона рік тому заявляла, що згідно з угодою, Душанбе не має права використовувати БПЛА, вироблені на заводі проти інших країн. Тоді постає питання, для чого ж їх складати?

Два роки тому ми з вами говорили про те, що між російським та таджицьким диктаторами довіри немає. А чотири місяці тому у Москві Путін вручив своєму Рахмону російський орден третього ступеня за заслуги перед батьківщиною. Про що цей крок Кремля може свідчити?

Довіри між ними як не було, так і далі немає. Те, що Рахмону дали орден, – це знущання відносно нього, як президента незалежної держави. Виникає питання, де саме Батьківщина для Рахмона, якщо він отримує відповідний орден з рук російського зверхника? Тобто, його нагороджують за заслуги перед Росією. То про що може бути мова? Рахмон поводить себе з Путіним, як голова колгоспу перед секретарем обкому. Така у них між собою політична гра. І грають вони за правилами.

Президент Рахмон прибув на брудному авто до резиденції Шольца. Цього пробачити він не зміг

Яка зараз ситуація на кордоні між Таджикистаном і Киргизстаном, де два роки тому у квітні сталася сутичка прикордонників через невизначеність меж держав у Ферганській долині? І минулого року був черговий короткочасний спалах збройного протистояння.

Нині ситуація досить спокійна. Туреччина взяла на себе посередництво для організації діалогу сторін. Готується візит Реджепа Ердогана в обидві країни. Десь за місяць цей подвійний візит має відбутися. Можливо, там же сторони й підпишуть документ про врегулювання конфлікту. А зараз майже кожного місяця підписуються угоди з демаркації кордону між міністерствами безпеки.

Обидва президенти були зацікавлені у цьому конфлікті для підняття патріотичного духу населення на тлі кепської внутрішньої ситуації.

Яскраво про штучність цього конфлікту свідчить той факт, що поки на полі бою гинуть звичайні громадяни, глави держав-сторін протистояння майже щодня одне з одним дружно перемовляються телефоном. Вважають одне одного братом.

Конфлікт між Киргизстаном і Таджикистаном (28 квітня – 1 травня 2021 року) спалахнув на кордоні, на спірній території у Баткенській області Киргизстану через стару суперечку за воду. Згідно з іншими даними, формальною причиною стало невдоволення місцевого населення встановленням камер відеоспостереження на прикордонних стовпах з таджицького його боку. Внаслідок подій загинуло щонайменше 55 осіб і понад 33 тис. мирних жителів були змушені покинути свої будинки.

Конфлікт між Киргизстаном та Таджикистаном (2022) – збройні зіткнення між військовими Таджикистану та Киргизстану, які тривали з 14 по 19 вересня 2022 року. Як і у першому випадку, бої ішли за спірну територію Баткенської області Киргизстану.

Чи може російська міграційна політика, яка стане жорстокішою після «Крокуса», відохотити мігрантів з Таджикистану взагалі їхати на заробітки?

За даними МВФ та ООН щорічно мігранти з Таджикистану відправляють близько $5 млрд додому. І це при державному бюджеті розміром у $2,5 млрд. Неофіційно мігранти, на мою думку, відправляють навіть більше – десь $7-8 млрд. Якщо країна не отримає хоч 30% від цієї суми, можна буде говорити про початок серйозної соціально-економічної кризи. Тому, я вважаю, що Рахмон у найближчому майбутньому попросить Путіна не чіпати таджиків. А російський керманич також не хоче втратити союзника. Того й буде змушений виконати прохання.

Богдан Боднарук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів