«Революція на граніті» у Києві: акція, якій не змогла протидіяти влада СРСР. Архівні фото

«Революція на граніті» у Києві: акція, якій не змогла протидіяти влада СРСР. Архівні фото

2 жовтня 1990 понад 100 студентів поставили наметове містечко й розпочали голодування на площі Жовтневої революції (нинішньому майдані Незалежності)

У ці дні в далекому 1990 році в Києві на Площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності) відбувалась Революція на граніті (або Студентська револююція на граніті) — кампанія протестного голодування свідомої української молоді. Голодування тривало з 2 жовтня по 17 жовтня 1990 року. Влада змушена була задовольнити майже всі вимоги протестувальників.

Революція на граніті була ініційована у «Студентським Братством» Львова та «Українською студентською спілкою». Цим організаціям вдалося провести найпотужнішу і найяскравішу акцію часів боротьби за незалежність України.

2 жовтня 1990 понад 100 студентів поставили наметове містечко й розпочали голодування на площі Жовтневої революції (нинішньому майдані Незалежності). Більшість становили студенти з Києва, Львова та Дніпропетровська.

На їх підтримку застрайкували і всі вищі навчальні заклади Києва. Мітингувальники перекрили рух транспорту, оточили Верховну Раду, захопили корпуси Університету ім. Шевченка. Після розмови зі студентами демонстративно здав свій квиток члена КПРС відомий письменник Олесь Гончар. Це був масовий рух за ідеї незалежності України.

Чимало учасників «революції на граніті» й у наступні роки виявляли помітну громадянську активність у різних галузях життя України, зокрема: Олесь Доній, Оксана Забужко, В'ячеслав Кириленко, Вахтанг Кіпіані, Соломія Павличко, Тарас Прохасько, Анжеліка Рудницька, Андрій Стецьків, Олег Тягнибок, Володимир Чемерис, та багато інших.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: