Відкриття Київського кінофестивалю «Молодість» обурило українських митців

Відкриття Київського кінофестивалю «Молодість» обурило українських митців
Під час відкриття кінофестивалю не пролунало жодної згадки про кінематографістів, які нині перебувають на війні
фото з відкритих джерел

Митці відреагували на «амнезійне» відкриття фестивалю

У Києві 21 жовтня відбулося урочисте відкриття 52-го Київського міжнародного фестивалю «Молодість», однак багатьох митців обурив захід. Причиною стала відсутність вшанування українських кіноматографістів, які нині захищають Україну на фронті.

Як зазначила журналістка та активістка Олена Чередниченко, під час відкриття не пролунало жодної згадки про кінематографістів на війні.

Журналістка прокоментувала відкриття фестивалю
Журналістка прокоментувала відкриття фестивалю
фото: скріншот

«Жодного імені не названо з тих, хто воює. Жодного імені з тих, хто загинув. Жодного імені з тих, хто скалічений пораненнями. Жодного жесту пошани до кінематографістів, які вам, бл*дь, своїми життями та здоров`ям забезпечили відкриття цього фестивалю. Так, ведучі церемонії і деякі оратори зі сцени дякували нашим захисникам, завдяки яким ми взагалі досі існуємо. Але про кінематографістів-захисників не згадав ніхто. Від слова «зовсім», – написала Чередниченко.

Окремо журналістка загадала виконуючого обов'язки Міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва та голову Держкіно Марину Кудерчук.

Журналістка прокоментувала промову очільник Мінкульту та голову Держкіно
Журналістка прокоментувала промову очільник Мінкульту та голову Держкіно
фото: скріншот

«Посланники держави, що відмітилися канцелярським текстом зі сцени - незрівнянна голова Держкіно Марина Кудерчук та людина, яка ізо всєх сил хоче стати міністром культури, Ростислав Карандєєв – теж нічого не знають про кінематографістів, які захищають цю саму державу і заодно їхні затишні чиновницькі крісла. І так, тільки посеред самісенької середини урочистої церемонії запросили до хвилини мовчання. І то експромтом. Бо саме десь на середині заходу на сцену вийшов Андрій Халпахчій, який наприкінці своєї промови попросив вшанувати пам`ять наших полеглих захисників – попросив за покликанням власної душі, а не за сценарієм, яким ця хвилина передбачена не була», – зазначила Черединеко.

Крім того, активістка розкритикувала фільм, яким організатори вирішили відкрити кінофестиваль.

«Чому фільмом відкриття «Молодості» вирішили зробити «Ромео і Джульєтту» Франко Дзефіреллі 1968 року випуску (організатори, звісно, дуже інтелектуально пояснили, чому, але нах*й їхні пояснення). Мабуть, кінофестиваль у столиці воюючої країни етичніше було б відкрити фільмом, що зняли кінематографісти, які захищають цю країну. Ну або принаймні фільмом тих кінематографістів, які у цій країні живуть. Ну, просто тому, що ця країна зараз воює, стікає кров`ю і перед нею не завадило б стати на коліна – як і перед тими, хто її захищає, хто в ній живе і творить попри все», – каже журналістка.

Як наголосила журналістка, якщо на відкритті фестивалю не віддають шану кінематографістам, які воюють, які загинули, які поранені – це «просто за гранню людської моралі». «Мені здається, якщо на відкритті самого знакового кінофесту держави, яка воює, не показують фільми з чіткою національною домінантою та національною рефлексією на тему «чому з нами знову відбувається грьобана війна з грьобаною російською імперією» – зі стратегічно-патріотичними орієнтирами генеральної лінії кіногалузі, яку завжди задає саме держава, щось не те», – каже активістка.

На слова Чередниченко відреагували й інші митці. Зокрема, український кінорежисер і сценарист Михайло Іллєнко зауважив, що люди загралися у фестивалі.

Іллєнко відреагував на слова Чередниченко
Іллєнко відреагував на слова Чередниченко
фото: скріншот

«Принаймні, у фестивалі, що не помічають головну домінанту нашого часу і, разом, не помічають колег, що воюють», – зазначив митець.

Український кінорежисер і актор Олесь Санін наголосив, що давно вже відійшов від мистецтва та сфокусований зараз на підтримці ЗСУ.

Санін відреагував на слова Чередниченко
Санін відреагував на слова Чередниченко
фото: скріншот

Нагадаємо, 21 жовтня відбулося урочисте відкриття 52-го Київського міжнародного фестивалю «Молодість».

До слова, 6 жовтня, 52-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», основна частина якого пройде у Києві до 29 жовтня 2023 року, оголосив переможців повнометражного національного конкурсу. Перемогу в національному повнометражному конкурсі кінофестивалю здобув фільм «Як там Катя?» Христини Тинькевич.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: