Військові поселяться у Лаврі. Оголошено цікавий майстер-клас (фото)

Військові поселяться у Лаврі. Оголошено цікавий майстер-клас (фото)
Військові можуть обрати різну тривалість майстер-класів з іконопису у стінах Лаври

У монастирі є «програми перезавантаження» для українських бійців та військових капеланів

Заповідник Києво-Печерська лавра спільно з монастирем і Службою військового капеланства ЗСУ організували майстер-клас з іконопису для військових, учасників війни з Росією. Про це повідомляє кореспондент «Главкома».

За словами директора Музею Максима Остапенка, військові можуть перебувати на території заповідника від одного до семи днів. Учасникам пропонують культурно-освітні активності, духовні та релігійні практики, майстер-класи, а також екскурсії. Завдяки спілкуванню із духовенством, істориками, мистецтвознавцями, археологами, воїни можуть зрозуміти, як долати свої переживання та перетворювати їх на посттравматичне зростання.

Для військових капеланів пропонується семиденна програма. Вона передбачає проживання у приміщеннях Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Учасники можуть брати участь в археологічних розкопках, майстер-класах з іконопису, оглядати експозиції музеїв, дослідити території Верхньої та Нижньої лаври, її печер у супроводі лекторів-екскурсоводів. Крім того, військові можуть взяти участь у богослужіннях та поспілкуватись з духовними наставниками й ченцями Лаври.

Є «програми перезавантаження» для військових, а є для військових капеланів.

Як розповів виконувач обов’язків глави мінкульту Ростислав Карандєєв, якщо є програми реабілітації, то вони мають включати і духовну підтримку як для військових, так і їх рідних.

«Важливо створити умови для усіх – і військових, і рідних, щоб відвідувати наші заходи», – повідомив він.

Зазначимо що від 11 серпня правоохоронці перестали пускати у нижню частину Києво-Печерської лаври усіх, крім монахів та студентів духовної академії. Зробили вони це задля того, щоб співробітники заповідника змогли нарешті провести огляд та інвентаризацію кількох корпусів святині. У Російській православній церкві запевнили, що Росія готовність дати притулок ченцям Києво-Печерської лаври, які належать до УПЦ МП, проте духовенству Московської церкви все ж варто зоставатися в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: