У Києві зірвано акцію на захист трансгендерів

У Києві зірвано акцію на захист трансгендерів
Біля метро противники маршу почали кидати дуже багато димових шашок, розповіла очевидиця
Фото: @ColborneMichael

Поліція повідомила про попередження провокації

У центрі Києва радикали зірвали мирний марш, присвячений Міжнародному дню пам’яті трансгендерних людей, які загинули від насильства. Поліція силою відтіснила учасників маршу через загрозу сутичок. Про це Громадському повідомила учасниця акції, виконавча директорка правозахисної організації Amnesty International Оксана Покальчук.

За її словами, організатори відпочатку планували акцію на Михайлівській площі, проте перенесли її до червоного корпусу університету Шевченка через погрози з боку радикальних угруповань.

Поліція чергувала по периметру парку Шевченка та охороняла учасників протесту, проте потім наказала усім переміститися до метро «Університет» через небезпеку з боку противників мітингу, додала Покальчук.

«Дорогою до метро поліція нас не охороняла. Я особисто йшла й бачила, як за мною рухалися вже відомі мені люди з радикальних угруповань, які і раніше зривали такі заходи. Біля метро противники маршу почали кидати дуже багато димових шашок, а поліція бездіяла», — повідомила правозахисниця.

За її словами, учасники мирного маршу простояли біля метро не більше 10 хвилин, після чого поліція силою почала відтісняти їх у метро та на платформу, відтак — заблокувавши їх у середині та перекривши вхід у підземку. Водночас організаторка маршу Інна Ірискіна повідомила Громадському, що поліція «порадила» учасникам маршу піти в метро через небезпеку.

«Мене особисто притискали сильно до входу. Радикали агресивно вимагали пустити їх всередину, частина з них прорвалась, інших поліція відтіснила», — розповіла Покальчук та додала, що не знає, чи є серед учасників протесту постраждалі.

Загалом участь у протесті взяли не більше 100 людей. Зазначимо, що проти проведення маршу виступили організації «Катехон» і «Традиція і порядок».

Як повідомила кореспондентка Громадського, двом учасницям протесту невідомі розпилили перцевий газ в обличчя. Їх відправили до лікарні швидкою.

Речниця поліції Києва Оксана Блищик в коментарі Громадському сказала, що поліція запобігала правопорушенням на марші, проте «інформацію про силові дії проти учасників перевірятимуть».

Охороняли порядок у районі близько 600 правоохоронців. У Києві такий марш проводили вже втретє.

Поліція повідомила, що їй вдалося попередити провокацію.

«Подія сталася біля станції метро «Університет». Саме біля входу у підземку збиралися учасники акції, які, відповідно до заявки, своїм заходом хотіли привернути увагу суспільства до проблем трансгендерних людей. Натомість представники інших організацій, які проводили захід у Парку імені Тараса Шевченка, намагалися влаштувати провокацію, прибувши до станції метро. Поліцейські, аби не допустити конфліктів, розділили учасників. У цей час невідомий чоловік застосував газовий балончик, у результаті чого двом людям знадобилася медична допомога», - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці продовжують нести службу у центральній частині міста.

Журналіст Кристофер Міллер повідомив, що від дій радикалів постраждав інший журналіст – Майкл Колборн. Його вдарили в обличчя, від чого тріснули його окуляри, що, вочевидь, призвело до поранення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: