Столична влада відзвітувала про нові можливості київських лікарень

Столична влада відзвітувала про нові можливості київських лікарень
Столичні лікарні не тільки надавали поточну допомогу пацієнтам у Києві, а й продовжували розвиватися
фото з відкритих джерел

Глава медичного департаменту КМДА розповіла, як розвивалась галузь останній рік

У 2022 році, незважаючи на війну, у київських лікарнях відкрилися нові відділення: травми ока у Київській клінічній лікарні №4, яке працює цілодобово; реконструктивно-пластичної хірургії, якої не було раніше у Київській міській клінічній лікарні №6; відділення інтервенційної радіології та відділення кардіології на базі лікарні №7. Про це в інтерв'ю «Главкому» розповіла керівниця Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург. 

«Встановили ангіограф у Олександрівській лікарні, у нейрохірургії. Йому немає аналогів в Україні. Він сам підбирає для пацієнта довжину стента, наприклад, його діаметр визначає. Ще один новий ангіограф готується до запуску у лікарні №1. Також для цього закладу закуплений найсучасніший мікроскоп для проведення нейрохірургічних втручань», – розповіла Гінзбург.

На базі клініки «Соціотерапія» відкрито «Кризовий центр» для людей, яким була завдана психологічна шкода в наслідок військових дій. У центрі допомога надається в стаціонарному режимі, 24/7 працює мультидисциплінарна бригада.

«Ми запровадили важливі скринінгові програми для киянок – з раннього виявлення раку шийки матки та раку молочної залози. І не просто впровадили, а було закуплено обладнання, у кожному консультативно-діагностичному центрі є мамограф», – каже Гінзбург.

Також запровадили скринінг на остеопенію та остеопороз. Це є перемогою, наголошує посадовиця, адже є багато людей, які потребують ендопротезування. Їх велика кількість, з інших територій приїздять, щоби отримати можливість безкоштовного ендопротезування. У медзакладах не було денситометрів (апарат для дослідження кісткової тканини – «Главком»). А це вже питання не тільки ендопротезування, а й переломів.

«Буває, двічі-тричі перелом в людини, так вона і ходить собі без належної діагностики. Тоді все це закінчується ендопротезуванням. Проведення дослідження такими пристроями дає можливість своєчасно виявляти проблему, призначити лікування і підтримувати в організмі такий кальцієвий обмін, який дасть можливість запобігти переломам, або, щонайменше, відтермінувати їх появу на роки. До речі, вражаючі цифри. У 40% людей, які пройшли обстеження, виявлені патології. Це дуже велика кількість. Це значить, що люди не займалися собою», – наголошує Гінзбург. 

Зайнялися й вирішенням проблеми хребта і у дітей. Діти часто ходять з болем у спині, якось там лікуються, але що є причиною того болю, не з’ясовано. У цих напрямках, переконана Гінзбург, вони є єдиними в Україні, хто так комплексно допомагає завдяки вищезгаданим скрінінговим програмам. Також закінчено капітальні ремонти семи підстанцій Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

«При цьому витриманий єдиний стиль будівель зовні, а також організація робочого простору всередині. Модернізоване обладнання диспетчерських, закуплено нові меблі, оснащення. Крім службових кабінетів, передбачені кімнати відпочинку, психологічного розвантаження, спортивні. І що важливо, відтепер станції готові безперебійно працювати у будь-яких екстремальних ситуаціях», – наголосила лікар.

Також столична медицина зробила великий обсяг робіт щодо підготовки до надзвичайних ситуацій: планових та аварійних відключень електроенергії, а також загрози відсутності опалення та водопостачання: закуплено дизельгенератори, забезпечено опалення за рахунок альтернативних джерел, проведено роботи з буріння або розконсервування свердловин. До того ж столичні заклади надають допомогу військовим, для чого, в тому числі, опановують нові напрямки роботи.

Нагадаємо, що лікарі у Львові виконали рекордну кількість одномоментних трансплантацій: пересадили серце, легені, печінку, нирку та підшлункову залозу, чим врятували чотири життя. Шанс на друге життя четверо українців отримали завдяки рішенню родини чоловіка, який помер через інсульт.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Представниця Олега Винника прокоментувала чутки про його онкологічне захворювання
Представниця Олега Винника прокоментувала чутки про його онкологічне захворювання
Люди з діабетом 2 типу мають підвищений ризик серцево-судинних захворювань
Зберігають рівень цукру в нормі. Найкорисніші напої для людей з діабетом
Київська лікарня вимагала кошти у військового: деталі скандалу
Київська лікарня вимагала кошти у військового: деталі скандалу
У планах міністерства - перевести всі військово-лікарські комісії на роботу з електронним записом
Військово-лікарські комісії: Міноборони запускає електронний запис
Валерія вирішила воскресити Кобзона, але щось пішло не так
Російська співачка «воскресила» на концерті путініста Кобзона
До Саакашвілі запросили реабілітолога та розпочали важливі для покращення здоров'я процедури
Грузинський лікар заявляє, що Саакашвілі, який перетворився на скелет, в стані норми
Лікарні на окупованій частині України переповнені пораненими росіянами
Складне становище росіян: рашистам не вистачає лікарів на окупованих територіях
Charite – найбільша клініка в Європі, розташована у Берліні
Кардіолога відомої клініки, де лікувалися українські політики, затримано за вбивство пацієнтів
Саакашвілі висловився про плани Путіна
«Готується до введення армії»: Саакашвілі розповів про план Путіна для Грузії
Дата публікації новини: