Віце-президент ПАРЄ Георгій Логвинський: Ми запустили процес імпічменту Аграмунта

Віце-президент ПАРЄ Георгій Логвинський: Ми запустили процес імпічменту Аграмунта
Георгій Логвинський

ПАРЄ схвалила процедуру відставки свого президента і його заступників

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила зміни до свого регламенту. Вони запроваджують процедуру імпічменту президента та віце-президентів асамблеї. За проголосували 154 делегати ПАРЄ, проти 30. Мета змін – відставка президента ПАРЄ Педро Аграмунта.

«Цю процедуру ми фактично вже розпочали. Зранку 28 червня відбудуться засідання політичних груп. Чи встигнемо у середу подати всі необхідні документи, аби до кінця тижня проголосувати – це питання. Але теоретично така можливість існує», - сказав віце-президент ПАРЄ, делегат від України Георгій Логвинський.

«Треба зібрати підписи, зареєструвати, передати в регламентний комітет і виносити на голосування, де мають бути присутніми не менше третини від зареєстрованих членів асамблеї», - деталізує голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв. Він менш оптимістичний щодо вірогідності імпічменту Аграмунта на нинішній сесії, оскільки багато делегацій поїдуть, і збирати підписи буде складніше. «Розгляд відставки по суті буде в залі у жовтні на осінній сесії», - зазначив він.

Напередодні група ЄНП провела внутрішнє голосування, на якому 38 із 66 її членів проголосували за недовіру Аграмунту, 26 виступили проти цього рішення, два бюлетені виявилися недійсними. Таким чином найбільша політична група дала зелене світло  імпічменту президента ПАРЄ Педро Аграмунта, якого підозрюють у зв’язках із Росією.

Саме росіяни організували скандальну поїздку цього європейського високопосадовця до Сирії у березні цього року. Вояж Аграмунта, який не мав на це мандата ПАРЄ, широко висвітлили у російських ЗМІ. Путінська пропаганда зобразила цей вояж (разом з Аграмунтом тоді Сирію відвідали депутати з Чехії, Бельгії, Сербії та Італії, а також депутати Держдуми Росії) як європейську підтримку силових дій Кремля.

Іспанець Педро Аграмунт очолює ПАРЄІспанець Педро Аграмунт очолює ПАРЄ

Педро Аграмунт є делегатом від Іспанії, представником найбільшої політичної групи – Європейської народної партії (ЄНП). У середині квітня 23 депутати з чотирьох фракцій Верховної Ради України звернулися з листом до парламенту Іспанії з проханням розглянути можливість відкликання Педро Аграмунта з іспанської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи, що спричинило б втрату ним посади президента ПАРЄ. Однак Іспанія з цим не поспішає.

Досі не було юридичних механізмів відсторонення керівників організації від своїх посад. Тому єдиний вихід, який лобіювала Україна, – зміни до регламенту роботи Асамблеї, що дозволять застосовувати процедуру імпічменту, зокрема, і щодо президента ПАРЄ. Україна була не єдина у своїх прагненнях. Недовіру чинному президентові ПАРЄ висловили чотири з п’яти політичних груп організації, включно з рідною для Аграмунта ЄНП. Серед країн президента ПАРЄ активно підтримує лише Азербайджан, який, за даними ЗМІ, «свого часу інвестував в Аграмунта не один мільйон». Як повідомляв «Главком», авторитетна The Guardian у своєму розслідуванні, посилаючись на кількох депутатів ПАРЄ, повідомляла, що депутатам Асамблеї дають хабарі для просування інтересів владної верхівки Азербайджану. Сума таких хабарів начебто сягає $30 млн. Автори матеріалу нагадують, що багатьох депутатів ПАРЄ неодноразово викривали в отриманні дорогих подарунків або навіть готівки від уряду Азербайджану. Навряд чи це могло бути без відома президента організації. Проте всі депутати заперечили факт підкупу.

ПАРЄ - один з двох головних статутних органів Ради Європи; консультативний орган, до якого входять представники парламентів усіх держав-членів. ПАРЄ - найстаріший в Європі орган міжпарламентської співпраці.
Бюро Асамблеї становлять голова ПАРЄ, його заступники, голови політичних груп і комісій. Бюро керує роботою Асамблеї шляхом підготовки порядку денного сесій та визначення питань, які заслуговують на розробки доповідей.

В інтерв’ю «Главкому» віце-президент ПАРЄ, делегат від України Георгій Логвинський розповів, чому історія з відстороненням Педро Аграмунта розтягнулась на місяці і чим вона врешті-решт закінчиться.

Вже найближчими днями до регламенту можуть внести зміни, які дозволять відсторонити від посади президента ПАРЄ Педро Аграмунта. Яким чином це можна буде зробити, адже до цього часу юридичних механізмів відсторонення від посади не було?

У чинному законодавстві, що регулює діяльність Ради Європи дійсно відсутня така норма. Саме тому в порядку денному вівторка (27 червня) передбачена доповідь про внесення процедури імпічменту керівників ПАРЄ. Як тільки з’явиться процедура відсторонення (у середу ввечері або в четвер) можна буде голосувати щодо конкретної особи, зокрема, Педро Аграмунта.

Одна з проблем, що викликала суперечки в ПАРЄ, стосувалась того, що не можна змінювати процедуру щодо діючих обраних керівників ПАРЄ. На це була відповідь: йдеться не про покарання пана Аграмунта, йдеться про запровадження нової процедури відсторонення керівника.

Хто чинить найбільший опір відстороненню Аграмунта?

Існує лобі, яке є складовою гібридної війни. Як ми знаємо, пан Аграмунт дав обіцянку, навіть уклав джентльменську угоду з керівниками інших політичних груп про те, що в разі висловлення йому недовіри від його власної політичної групи, він сам подасть заяву про відставку. 25 червня відчуваючи, що не матиме більшості (під час сесії), він заявив, що у жодному разі, навіть якщо його політична група висловить недовіру, не складатиме із себе повноваження президента.

Чому він знехтував обіцянкою, що на це вплинуло?

Недолік у тому, що ухвалювати рішення ми (делегати) можемо лише під час сесії. Якщо під час сесії воно не прийняте, ми чекаємо два-три місяці до наступної.

Проблема виникла у квітні (після візиту до Сирії). Тоді ж пан Аграмунт попросив, щоб йому дозволили головувати, коли до ПАРЄ завітав король Іспанії. Мовляв, почекайте до кінця тижня, до п’ятниці. У п’ятницю йому стало погано, він не приїхав на роботу, заяву не подав. Потім було засідання бюро ПАРЄ, де Аграмунт сказав, що немає політичного рішення групи Європейської народної партії, за квотою якої він перебуває на посаді президента, тому не подаватиме заяву про відставку. Потім він почав вигадувати нові умови. Тобто людина маніпулює, тримається за крісло, щоб, можливо, підігравати в якійсь геополітичній грі або тим людям, які його контролюють і які возили його до Сирії.

Зміну своєї позиції щодо відставки Аграмунт пояснює тим, що і Асамблея також порушила домовленості, оскільки бюро ПАРЄ на своєму засіданні повторно проголосувало за недовіру президентові, чого начебто не мало робити…

Не можна порушити того, чого немає. Була чітка умова, яку проголосив керівник групи Європейської народної партії для представників цієї політичної групи в бюро. Так от, нам сказали про те, що він (Педро Аграмунт) бере на себе зобов’язання написати заяву про відставку за однієї умови, якщо відбудеться позитивне голосування щодо такого рішення на засіданні групи ЄНП. Будь-яких інших умов не існувало. Тому зараз його закиди, що нібито і бюро порушило якісь умови, сприймають дуже смішно і з нерозумінням. Так, є окремі політики, які співчувають і захищають Аграмунта. Наприклад, представник Німеччини або Угорщини. Але не можна казати, що якісь країни його захищають у повному складі. Більшість, 99% не підтримують його поведінки…

Ще потрібно розуміти таку деталь. Під час голосування у групі (Європейської народної партії) було дві пропозиції: перша – це висловлення недовіри. 38 було «за» і 26 «проти», тобто не така і велика різниця. При цьому жодна людина не взяла слово на підтримку Аграмунта. Частина переконані в тому, що він повинен піти, інші застерігали, якщо так станеться, то це може позначитися на долі самої політичної групи.

Друга пропозиція полягала в тому, щоб цю анонсовану реформу (щодо регламенту ПАРЄ) перенести на наступну сесію, яка має відбутися у жовтні. Але якщо ми її переносимо, то проблема Аграмунта фактично знімається з порядку денного. Частина депутатів пропонували це зробити, аби отримати юридичні висновки до наступної сесії. У цій дискусії перевага противників переносу була всього у два голоси.

Уявімо, Аграмунта внаслідок реформи таки відсторонять. Але чи припускаєте ви ситуацію, за якої згодом з’являться юридичні висновки, які заперечуватимуть чистоту запропонованої процедури відсторонення Аграмунта, що дасть можливість йому оскаржити рішення?

Деякі політики зараз саме так і кажуть. Але ми вже маємо висновки юридичного департаменту Ради Європи про те, що ми можемо запроваджувати цю реформу.

У ПАРЄ створили слідчий орган для розслідувань корупції в організації. Це також якось пов’язано з діяльністю Аграмунта?

Якщо мова йде про так зване азербайджанське лобі, в участі в якому обвинувачують деяких делегатів ПАРЄ, то так, до списку цього лобі входить і пан Аграмунт («азербайджанським лобі» вважають ряд членів ПАРЄ в інтересах Азербайджану. Ці факти нині розслідує комісія з трьох незалежних експертів, утворена наприкінці квітня цього року, - «Главком»). Водночас він не є прямим обвинувачуваним. Підозрюваним є, зокрема, Лука Валонте (колишній член ПАРЄ від Італії), щодо якого відкрите кримінальне провадження в Італії (його звинувачують у корупції)

Тобто нині Педро Аграмунта не в корупції звинувачують, він несе лише політичну відповідальність?

Саме так.

Михайло Глуховський, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: