Віце-спікер: Рибак має причини не проводити позачергове засідання

Віце-спікер: Рибак має причини не проводити позачергове засідання

Віце-спікер Руслан Кошулинський розповів, чому не буде позачергового засідання Верховної Ради

Віктор Янукович погодився зустрітися з главами парламентських фракцій. Поки відомо, що це має статися на цьому тижні. Чи зніме ця зустріч парламентську напругу? Минулого тижня опозиція заблокувала роботу Ради під приводом, що Янукович не прийшов в сесійну залу зачитувати своє послання, а надіслав його заочно.

Регіонали не пішли на штурм трибуни, а пригрозили провести позачергове засідання поза межами сесійної зали й не пустити туди опозицію. Зробити це у законний спосіб досить складно, адже позачергове засідання, згідно закону про регламент, треба проводити публічно із завчасним анонсом місця, дати і документів, які там розглянуть. Тому багато хто сприйняв погрози Єфремова як блеф, а нібито зібрані 240 підписів за це позачергове засідання – банальним залякуванням.

Більше того, на цьому тижні – в середу та четвер у Володимира Рибака запланована поїздка до Криму на зібрання всіх міських голів України. Куди, до речі, має завітати Президент, прем’єр-міністр і десятки народних депутатів.

Про те, чому Володимир Рибак не буде проводити позачергове засідання Верховної Ради й чого чекати від зустрічі опозиції з президентом в бліц-інтерв’ю «Главкому» розповів віце-спікер парламенту від «Свободи» Руслан Кошулинський.

Пане Руслане, чи означає запланована зустріч Президента з лідерами фракції, що позачергове пленарне засідання Верховної Ради стає неактуальним?

Розумієте, є певна процедура, яка визначає проведення позачергових сесій та засідань: починаючи від опублікування анонсу в газеті «Голос України», й закінчуючи завчасним повідомленням народних депутатів. Тому, я не певен, що, навіть якщо вони зібрали підписи минулого тижня, вони можуть вкластися в ці терміни. Маю на увазі Партію регіонів.

Ми пам’ятаємо, що коли Лутковська приймала присягу, то за один день організували позачергове засідання…

А ще процедура перевірки підписів, інші технічні речі. Пам’ятаєте, як опозиція намагалася провести засідання. Є формат, якого зобов’язані дотриматися. Їм не зручно порушувати ці процедури. З іншого боку, наскільки я розумію, математика у них не сходиться й не вистачає голосів за потрібні рішення.

Також я проінформований, що є достатньо кваліфіковане запрошення голові Верховної Ради на дев’яте зібрання голів міських рад – 250 чоловік, будуть представники міністерств. Це поважне зібрання буде проходити в Ялті 13-14 червня, якраз той час, на який нібито планували позачергове засідання. Наскільки мені відомо, Рибак мав намір також туди їхати, адже проблем місцевого самоврядування дуже актуальне й постійно виринають. Чи ці причини є достатньо вагомі, щоб не проводити позачергове засідання – думаю так. Ти більше, що у вівторок буде нормальне пленарне засідання.

Чого ви чекаєте від зустрічі голів фракцій з Президентом, блокування парламенту буде знято?

Є питання, на яких акцентуватимуть керівники фракцій – щодо політичної ситуації в державі. Також будуть обговорювати парламентську діяльність й взаємини, що склалися між владними і опозиційними фракціями.

Передбачити результати зустрічі дуже складно. Ми ж не знаємо тональності, на якій відбудеться зустріч. А якщо вона зовсім не відбудеться? Зрозуміло, що ніхто не зацікавлений в блокуванні і недієздатності парламенту. Але ми всі зацікавлені, щоб робота була прозора й у законний спосіб.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: