Помилка ОПЕК. Названа причина глобальної нафтової кризи

Помилка ОПЕК. Названа причина глобальної нафтової кризи
Міжнародне енергетичне агентство оцінювало зайву нафту на момент переговорів у 25 млн барелів на добу, а Bank of America та деякі інші центри економічного аналізу вказували на 30 млн

Оцінка обсягів «зайвої» нафти, зроблена ОПЕК, виявилася заниженою мінімум удвічі, - експерт

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI», колишній заступник голови правління ВАТ «Укртранснафта» Михайло Гончар вважає, що причиною глобальної нафтової кризи стала занижена мінімум удвічі оцінка обсягів «зайвої» нафти, зроблена ОПЕК. Про це експерт сказав в інтерв’ю «Главкому».

«Оцінка ОПЕК - щодо 14,7 млн, виявилась заниженою. Так, Міжнародне енергетичне агентство оцінювало зайву нафту на момент переговорів у 25 млн барелів на добу. А Bank of America та деякі інші центри економічного аналізу вказували ще не менше 30 млн. Зараз мова йде про 35 млн. зайвих барелів на добу. Ці цифри більш правдоподібні, з огляду на те, що попит на нафту та продукти її переробки продовжує зменшуватися», - пояснив Гончар.

Як повідомлялося, 10 квітня організація країн-експортерів нафти (ОПЕК), Росія та інші нафтовидобувні країни домовилися в травні – червні 2020 року скоротити обсяги видобутку нафти – на 9,7 млн барелів на добу.

Гончар стверджує, що «чорний понеділок» (так назвали 9 березня на нафтовому ринку, коли ціни обвалилися на 30% - ред.) повторився знову 20 квітня. «Припускаю, що і це не востаннє… Незабаром звикнемо до стрес-новин нафтового ринку», - вважає експерт.

Гончар каже, що наразі ніхто не знає, коли почнеться економічне відновлення – «спочатку говорили про кінець травня, потім про кінець першого півріччя, зараз про початок осені».

«Колапс глобального нафтового ринку попереду і навряд чи його вдасться відвернути, бо домовленості 10 квітня були недостатніми. Тому колапс проявиться у найближчі тижні в різних нафтовидобувних регіонах планети. Не виключено, що повернення до ринку буде здійснюватися зовсім не ринковими методами, а у спосіб знищення конкурентів позаконкурентними методами», - прогнозує Гончар.

Як повідомлялося, ціни на всю світову нафту полетіли до низу.

Нагадаємо, станом на квітень 2020 року до складу ОПЕК входять 13 країн: Алжир, Ангола, Венесуела, Габон, Іран, Ірак, Конго, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Нігерія, Саудівська Аравія і Екваторіальна Гвінея

ОПЕК+ - це домовленість, яка охоплює не тільки країни-члени картелю, але й низку інших: Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Казахстан, Малайзію, Оман, Південний Судан, Росію та Судан.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: