На Вінниччині за газ боргує кожен другий споживач

На Вінниччині за газ боргує кожен другий споживач

230 тис. побутових клієнтів Вінничини не сплатили за газ більше 107 млн грн

Станом на 1 липня 2018 р. на Вінниччині 51% споживачів природного газу мають заборгованість перед ТОВ «Вінницягаз Збут» за надані послуги з постачання блакитного палива на загальну суму майже 108 млн грн. Це на 7% більше, порівняно з аналогічним періодом 2017 р.

Зростання неплатежів сталось через побутових споживачів газу, на яких припадає 99 % загального боргу клієнтів «Вінницягаз Збут». Кожне друге домогосподарство, тобто 230 тис. побутових клієнтів, не сплатили за газ більше 107 млн грн. З них 32,5 млн грн. заборгували субсидіанти, а 74,6 млн грн. – особи, які не отримують субсидії.

За шість місяців поточного року «Вінницягаз Збут» здійснило перерахунок невикористаних коштів субсидії 107,1 тис. споживачів-субсидіантів. В результаті перерахунку компанією повернуто до держбюджету понад 204 млн грн., в той час як держава не компенсувала «Вінницягаз Збуту» витрати за наданий субсидіантам та пільговикам газ  на суму більш як 465 млн грн.

«Наявна заборгованість породжує фінансові труднощі не лише для ТОВ «Вінницягаз Збут». Із заборгованих сум наша компанія не може здійснити перерахування коштів отримувачам згідно з алгоритмом розподілу, затвердженим Регулятором, зокрема НАК «Нафтогаз України» та оператору газорозподільних мереж. Це спричиняє дефіцит коштів для виконання ремонтних робіт та підготовки газорозподільної системи регіону до опалювального періоду», - пояснює директор «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник.

Враховуючи боргову динаміку, «Вінницягаз Збут» вдається до усіх можливих заходів для погашення заборгованості.

В першу чергу, компанія готова здійснити реструктуризацію заборгованості шляхом укладення зі споживачем відповідного договору про оплату боргу частинами. У випадку недосягнення згоди доводиться вдаватися до заходів примусового стягнення коштів.

З початку року «Вінницягаз Збут» направив боржникам 54,2 тис. попереджень про припинення постачання природного газу. У 5,4 тис. випадків підприємством вимушено  припинене постачання блакитного палива боржникам.

Компанія дякує усім споживачам, які вчасно розраховуються за спожитий газ, та закликає боржників не зволікати й у найкоротші строки погасити борги.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: