Масові відключення електроенергії. Експерт Центру Разумкова пояснив, що відбувається

Масові відключення електроенергії. Експерт Центру Разумкова пояснив, що відбувається
Головні причини відсутності електрики пов’язані з ремонтними компаніями на мережах та аваріями через збільшення навантаження 
фото з відкритих джерел

Сприяти надійності роботи мережі буде RAB-тариф, який встановили торік для обленерго

Вимкнення електрики, які наразі відбуваються, не пов’язані з віяловими відключеннями. Їх причина – ремонти мереж та аварії через негоду та збільшення навантаження на мережі. Про це директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповів в ефірі «Україна 24».

Експерт підкреслив, що наразі віялові відключення не відбуваються. Головні причини відсутності електрики пов’язані з погодними умовами, ремонтними компаніями на мережах та аваріями через збільшення навантаження на мережі.

«В країні відбуваються так звані «недотопи», коли теплокомуненерго подає недостатню кількість в будинки по нормативу тепла, тобто енергоносій нижче нормативів. Тому люди у квартирах для того, щоби отримувати нормальний температурний режим вимушені підключати електромережі й опалюватися шляхом камінів, електричних приладів різних. І це теж сприяє тому, що збільшується навантаження на мережі і відбуваються різні аварійні ситуації», – додав Омельченко.

На його думку, сприяти надійності роботи мережі буде RAB-тариф, який встановили торік для обленерго.

«Це методологія встановлення тарифу для того, щоби робота цих мереж була більш надійною. Але потрібен певний час, щоби стабілізувалася робота мереж, оскільки протягом багатьох десятиліть нічого майже не робилося, тому що не вистачало фінансів. Я думаю, якщо ця тенденція з впровадження RAB-регулювання продовжиться і НКРЕКП буде уважно слідкувати, щоби компанії дотримувалися вимог RAB-регулювання і не зловживали фінансовими коштами й витрачали їх саме туди, куди потрібно, тоді ситуація буде нормалізуватися», – підкреслив експерт з енергетики.

Раніше повідомлялося, що українці мають право на грошове відшкодування від енергетичних компаній під час відключення електрики.

Нагадаємо, експерти розповіли, як менше споживати електроенергії, щоб знизити суми у комунальних платіжках. Зокрема, певні кроки допоможуть скоротити споживання на 30-50 кВт/год.

До слова, у жовтні 2021 року, коли було знижено тариф на світло для домогосподарств, що споживають до 250 кВт на годину, платіжки за комуналку «подорожчали» майже на 50%.

Нагадаємо, в Україні з’явиться єдиний сервіс для комунальних послуг.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: