Як забудовники отримуватимуть дозвіл після ліквідації ДАБІ. Пояснює керівник Держсервісслужби Башкіров

Як забудовники отримуватимуть дозвіл після ліквідації ДАБІ. Пояснює керівник Держсервісслужби Башкіров

«Держсервісслужба матиме власні територіальні органи, де завжди можна буде отримати зручну консультацію»

Реформа ДАБІ триває і вже у вересні замість монополіста повинні повноцінно запрацювати нові органи — Державна інспекція містобудування та Державна сервісна служба містобудування, які розділять між собою функції контролю, нагляду, видачі дозволів і введення об'єктів в експлуатацію

Про це йшлося на зустрічі представників влади з будівельним бізнесом з нагоди Дня будівельника, що відбулася під головуванням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Зокрема, на зустрічі обговорювалися необхідні для реформи законодавчі зміни, а глава Державної сервісної служби містобудування Олексій Башкіров запевнив, що після ліквідації ГАСИ для представників будівельної галузі отримання дозволів спроститься, а сам процес зміниться.

«Вже з'явилося таке поняття як чек-лист. Ним передбачено вичерпний перелік документів для забудовника, що істотно полегшує процес отримання дозволів на початок будівельних робіт та введення об'єкту в експлуатацію», — зазначив Башкіров.

Коментуючи підсумки зустрічі у себе в Фейсбуці, Башкіров написав, що пріоритетом реформи є децентралізація та її підтримав бізнес на зустрічі з прем'єр-міністром.

«За нашим планом органи місцевого самоврядування будуть займатися дозвільно-реєстраційних функцій на себе їх також будуть перебирати ВІДГ. Держсервісслужба матиме власні територіальні органи, де завжди можна буде отримати зручну консультацію, якщо будуть виникати питання щодо документів. А термін розгляду взагалі скоротився до 5 днів», — зазначив Башкіров.

Він додав, що для бізнесу важливо в нове законодавство про регулювання містобудування внести принцип альтернативності у виборі органів для отримання дозволів.

«Представники галузі хочуть вибирати — отримувати дозволи у Державній сервісній службі, територіальних органах, або в органах місцевого самоврядування. Ми також виступаємо за такий принцип», — сказав Башкіров.

Керівник додав про принцип екстериторіальності для представників галузі. За нього забудовник зможе отримати дозвіл не тільки за місцем знаходження об'єкта, а там, де йому зручно.

«Це може бути місто, де знаходиться його офіс. Наприклад — будуєш в Чернівцях, а дозвіл отримуєш в Києві», — зазначив Башкіров.

Нагадаємо, Державна сервісна служба містобудування була створена згідно з Постановою Кабміну №218 про ліквідацію ДАБІ в рамках ініційованої президентом Володимиром Зеленським і Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем реформи містобудування.

У повноваження Сервісної служби та її територіальних органів буде входити видача дозволів на будівництво та прийняття об'єктів в експлуатацію.

Зараз у Верховній Раді йде робота над законодавчими змінами, які повинні запустити другий етап реформи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: