Борги в енергетиці ускладнюють відновлення енергосистеми та погіршують інвестиційну привабливість галузі, – експерт

Борги в енергетиці ускладнюють відновлення енергосистеми та погіршують інвестиційну привабливість галузі, – експерт
«Встановлена ціна на електроенергію для населення не покриває витрати «Енергоатома» та «Укргідроенерго»»
фото з відкритих джерел

«Борги на ринку електричної енергії дуже великі. Це близько 60 млрд грн і на ринку природного газу більше 130 млрд грн»

Багатомільярдні борги в енергетиці знищують інвестиційний клімат в галузі та ускладнюють відбудову нашої енергосистеми після масованих обстрілів. Про це розповів директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.

«Борги на ринку електричної енергії дуже великі. Це близько 60 млрд грн і на ринку природного газу більше 130 млрд грн. Вони виникли через недосконалу модель самих цих ринків. Ми намагаємося створити такі ринки як в ЄС, щоб вони працювали за тими ж правилами, але у нас ніяк не виходить», – сказав він.

Експерт пояснив, що в Україні постійно намагаються поєднати ринкову модель з ручним регулюванням, наприклад вводячи прайс-кепи (цінові обмеження на ринку електроенергії – ред.) чи ПСО (механізм фінансування пільгового тарифу для населення – «Главком»). «І в результаті накопичуються величезні борги», – наголосив Омельченко.

Він додав, що встановлена ціна на електроенергію для населення не покриває витрати «Енергоатома» та «Укргідроенерго», на які покладено виконання ПСО і вони не можуть в повному обсязі компенсувати різницю в тарифах.

«Турбуватися потрібно насамперед генерації, яка не має коштів для того, щоб компенсувати цю різницю в цінах. Тому борги, механізм створення боргів він залишається і борги будуть далі створювати проблеми. Це означає знищення інвестиційного клімату в енергетиці і ускладнить питання відбудови української енергетики», – підкреслив Омельченко.

Раніше Президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО щодо термінового вирішення проблеми боргів в енергетиці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: